Distans- och e-handel med receptfria läkemedel
- Publicerad: 22 oktober 2019
- Senast uppdaterad: 29 juni 2023
Reglerna för handel med receptfria läkemedel gäller även vid distanshandel.
Distanshandel omfattar e-handel, postorder och hemleverans till kund. E-handel är försäljning via en webbplats eller app, oavsett om kunden hämtar läkemedlen på försäljningsstället eller om läkemedlen skickas via ett utlämningsställe eller direkt hem till kunden.
Checklista
Läkemedelsverket har tagit fram en checklista till hjälp för dig som ska starta e-handel/distanshandel med receptfria läkemedel.
Observera att det inte enbart är punkterna i checklistan som ska uppfyllas för distanshandel, utan hela regelverket.
Checklistan finns på sidan Mallar och stöd.
Anmälan om e-handel
Om du säljer läkemedel via e-handel ska detta anmälas till Läkemedelsverket. Om du redan säljer läkemedel i butik och ska utöka med e-handel ska du anmäla detta som en ändring.
Du ska ange besöksadressen till den lokal där de receptfria läkemedlen ska säljas eller lagras.
Vid anmälan av e-handel tecknas även ett licensavtal för användning av den gemensamma EU-symbolen.
Att tänka på vid försäljning av receptfria läkemedel via e-handel
Informationen som ska finnas på webbsidan/appen där du säljer receptfria läkemedel ska ska vara lätt att se och läsbar för kunden.
EU-symbol för säker e-handel med läkemedel
Webbplatser/appar som säljer läkemedel ska ha en EU-gemensam symbol, väl synligt på startsidan och på alla sidor där läkemedel erbjuds till försäljning.
Syftet med symbolen är att konsumenten enkelt ska kunna se om e-handeln är anmäld till Läkemedelsverket och därmed har laglig rätt att sälja läkemedel.
EU-symbolen ska ha en länk till försäljningsställets namn/rad i Läkemedelsverkets lista över företag som bedriver e-handel. Layout och storlek på EU-symbolen ska följa licensavtalet.
Kontaktuppgifter till Läkemedelsverket
På den webbplats/app där du säljer läkemedel ska det finnas kontaktuppgifter till Läkemedelsverket.
Kontroll att köparen är över 18 år
Den som säljer läkemedel måste kontrollera kundens ålder, exempelvis genom en teknisk lösning som e-legitimation. Det räcker inte att kunden intygar sin ålder vid köp genom att till exempel ange födelsedatum eller klicka i en ruta på webbplatsen.
Ålderskontrollen ska ske innan köpet genomförs, det vill säga senast vid kassautcheckningen.
Exponering och skyltning av läkemedel
Det ska tydligt framgå vilka produkter som är läkemedel. Om läkemedel exponeras med andra produktkategorier ska det vara tydligt för konsumenten vilka produkter som är läkemedel. Läkemedel ska inte exponeras under fel menykategori, till exempel kosttillskott.
Det ska tydligt framgå att åldersgränsen är 18 år vid köp av läkemedel och om förbudet att sälja nikotinläkemedel vid misstanke om langning till personer under 18 år.
Information om rådgivning och produktinformation
På webbplatsen ska det finnas information om var kunden kan vända sig för att få rådgivning om läkemedel, exempelvis hänvisning till apotek eller Läkemedelsupplysningen.
Om du har information publicerad om produkterna ska denna stämma med produktinformationen som är godkänd för läkemedlet. Innan ett läkemedel får säljas så godkänner Läkemedelsverket information om produkten (bipacksedeln). Den är viktig för att konsumenten ska kunna använda läkemedlet på rätt sätt. Produktinformationen för ett läkemedel uppdateras löpande.
Du ska ha rutiner för att säkerställa att den information ni visar om läkemedlen hålls uppdaterad.
Du kan ha en länk till www.fass.se så att kunden kan läsa godkänd information om läkemedlet.
Ditt ansvar för underleverantörer
Du som säljer läkemedel är ansvarig för att alla regler följs, fram tills dess att läkemedlen har nått kunden.
Om du anlitar underleverantörer för att lagra eller leverera läkemedel, till exempel postombud eller budfirmor, har du ansvaret att se till att de uppfyller reglerna. Detta innefattar bland annat förvaring och hantering av läkemedel enligt de angivna förvaringsbetingelserna under leverans och utlämning samt eventuell ålderskontroll.
Regelverk
Har du synpunkter på den här informationen?
Kontakta oss
Läkemedelsverket
Öppettider: vardagar 08.00-16.30
Växel: 018-17 46 00
E-post: registrator@lakemedelsverket.se