Resthalter av läkemedel i livsmedel
- Publicerad: 3 december 2019
- Senast uppdaterad: 4 september 2024
Djur som producerar livsmedel som till exempel mjölk och kött behandlas ibland med läkemedel. För att människors hälsa inte ska påverkas av läkemedelsrester i dessa livsmedel så fastställs gränsvärden och karenstider.
Karenstid
För att vara säker på att Maximum Residue Limit-värdena (MRL) inte överskrids fastställer Läkemedelsverket karenstider för varje produkt vid godkännandet. Karenstid är den tid efter sista behandlingstillfälle som behövs för att resthalterna av ett läkemedel ska ha sjunkit under MRL-värdet i alla vävnader i en djurkropp, i mjölk, ägg eller honung och därmed kunna användas som livsmedel.
Information om aktuella karenstider för relevanta läkemedelsprodukter godkända för veterinärmedicinsk användning finns i tjänsten Sök läkemedelsfakta.
Karenstidslista
Karenstidslistan är en sammanställning av alla aktuella karenstider. Karenstidslistan uppdateras en gång per dygn.
Avvikande användning
Om användning av ett läkemedel till livsmedelsproducerande djur avviker från villkoren för godkännandet, avgör den förskrivande veterinären lämplig karenstid. En förutsättning är att den aktiva substansen finns med i tabell 1 i Kommissionens förordning (EU) 37/2010. Valet av läkemedel och hur karenstiden anges styrs av reglerna i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6 artiklar 113 och 114 respektive 115, som har ersatt Livsmedelsverkets tidigare gällande regler (föreskrift LIVSFS 2009:3). Vid avvikande dosering justeras karenstiden enligt beskrivning på Jordbruksverkets webbsida om läkemedel för djur.
Hästar i livmedelsproduktion
För hästar som ska användas för livsmedelsproduktion ges även möjlighet att använda vissa läkemedel som saknar MRL om de finns med i förordning 1950/2006/EG, som är en förteckning över substanser som anses väsentliga för behandling av hästdjur. Dessa substanser har en karenstid på sex månader och ska antecknas i hästens pass.
Licensläkemedel
För läkemedel som används på licens anger Läkemedelsverket vilken karenstid som ska gälla.
När licensläkemedel till livsmedelsproducerande djur rekvireras ska apotek påföra karenstiden som Läkemedelsverket angivit på läkemedelsförpackningen.
Vad är MRL?
MRL står för Maximum Residue Limit, och är den högsta resthalt av en substans som får finnas i ett visst livsmedel. Vid beräkningarna utgår man från hur mycket av vissa livsmedel som en konsument maximalt kan antas äta under en dag. Den totala mängden läkemedelsrester i dessa livsmedel får inte vara mer än vad som bedömts vara ofarligt att äta varje dag hela livet (acceptabelt dagligt intag; ADI).
MRL-värden beslutas av EU-kommissionen och de substanser som får användas till livsmedelsproducerande djur och deras MRL-värden, eller besked att MRL-värde inte behövs, finns i förordning 37/2010. Läkemedelsverket är ansvarig myndighet i Sverige för dessa frågor.