Klinisk utvärdering av medicintekniska produkter
- Publicerad: 16 oktober 2023
- Senast uppdaterad: 16 oktober 2023
Klinisk utvärdering av medicintekniska produkter ska vara en systematisk och planerad process för att kontinuerligt generera, samla in, bedöma och analysera kliniska data. Det är tillverkaren som ansvarar för processen, som ska ge stöd och evidens för samtliga kliniska påståenden som görs för produkten.
Syftet med den kliniska utvärderingen är att verifiera produktens säkerhet och prestanda, inklusive kliniska nytta, när produkten används på det sätt som tillverkaren avser. Under utvärderingen ska man även ta hänsyn till alternativa behandlingsalternativ och det medicinska kunskapsläget inom området.
Kraven på klinisk utvärdering (kliniska data) finns i kapitel VI och i bilaga XIV i MDR. För produkter i vissa riskklasser finns särskilda krav på klinisk utvärdering, till exempel utlåtande från expertpanel. Dessa krav beskrivs i underartiklarna till artikel 61 i MDR.
Några viktiga termer
Nedan listas termer som är viktiga inom klinisk utvärdering. Definitionerna finns i MDR artikel 2.
Klinisk utvärdering
En systematisk och planerad process för att kontinuerligt generera, samla in, bedöma och analysera kliniska data avseende en produkt för att verifiera produktens säkerhet och prestanda, inklusive klinisk nytta, när den används på det sätt som tillverkaren avsett.
Klinisk prövning
Systematisk undersökning som involverar en eller flera försökspersoner för att bedöma en produkts säkerhet eller prestanda.
Klinisk prestanda
En produkts förmåga att – genom alla direkta eller indirekta medicinska effekter som beror på dess tekniska eller funktionella, inklusive diagnostiska, egenskaper – uppnå det avsedda ändamålet såsom det anges av tillverkaren och därigenom medföra klinisk nytta för patienterna, när den används på det sätt som tillverkaren avsett.
Kliniska data
Information avseende säkerhet eller prestanda som genereras vid användning av produkten och kommer från
- kliniska prövningar av produkten i fråga
- kliniska prövningar eller andra studier publicerade i den vetenskapliga litteraturen gällande en produkt där det visas att produkten i fråga är likvärdig
- rapporter publicerade i expertgranskad vetenskaplig litteratur om klinisk erfarenhet av antingen produkten i fråga eller av en produkt där det visas att produkten i fråga är likvärdig
- kliniskt relevanta uppgifter som kommer från övervakning av produkter som släppts ut på marknaden, särskilt den kliniska uppföljningen efter utsläppandet på marknaden.
Klinisk evidens
De kliniska data och resultat av kliniska utvärderingar som rör en produkt och som i mängd och kvalitet är tillräckliga för att möjliggöra en kvalificerad bedömning av om produkten är säker och uppnår den avsedda kliniska nyttan, när den används på det sätt som tillverkaren avsett.
Klinisk nytta
Den positiva inverkan en produkt har på en persons hälsa, uttryckt som meningsfullt, mätbart, för patienten relevant kliniskt resultat, inklusive resultat relaterade till diagnos, eller en positiv inverkan på patienthandläggning eller folkhälsan.
Kliniska data, klinisk utvärdering eller klinisk prövning
Klinisk utvärdering är en systematisk och planerad process för att kontinuerligt generera, samla in, bedöma och analysera kliniska data avseende en produkt. Syftet är att verifiera produktens säkerhet och prestanda, inklusive klinisk nytta, när den används på det sätt som tillverkaren avsett. En del i klinisk utvärdering kan vara klinisk prövning, som är en systematisk undersökning som involverar en eller flera försökspersoner för att bedöma en produkts säkerhet eller prestanda.
Kliniska data behövs alltid, för alla medicintekniska produkter, medan klinisk prövning inte alltid behövs. Kliniska data kan samlas in från flera källor, till exempel
- klinisk prövning av produkten
- vetenskaplig litteratur som redovisar kliniska data för produkten
- klinisk prövning och/eller vetenskaplig litteratur som redovisar kliniska data för likvärdiga produkter (läs mer nedan).
Likvärdiga produkter (”ekvivalens”)
Vill man inte behöva göra klinisk prövning av den egna produkten kan man använda kliniska data från en liknande eller likvärdig, redan saluförd produkt, ibland kallad ”ekvivalent produkt”. Men då måste vissa kriterier vara uppfyllda. Egenskaperna ska vara så lika att det inte finns någon kliniskt signifikant skillnad i fråga om produkternas säkerhet och kliniska prestanda.
Överväganden som avser likvärdighet ska bygga på en fullgod vetenskaplig motivering. Det ska tydligt visas att tillverkaren har tillräcklig tillgång till data om de produkter som de påstår vara likvärdiga för att den påstådda likvärdigheten ska kunna motiveras. En klinisk utvärdering får alltså endast bygga på kliniska data för en likvärdig produkt om den bevisligen är likvärdig med den egna produkten som ska utvärderas.
Följande tekniska, biologiska och kliniska egenskaper ska beaktas när likvärdigheten ska bevisas:
- Tekniska: Produkten har liknande konstruktion, används under liknande användningsförhållanden, har likartade specifikationer och egenskaper, inklusive fysikalisk–kemiska egenskaper såsom energiintensitet, draghållfasthet, viskositet, ytegenskaper, våglängd och programvarualgoritmer, anbringas på liknande sätt (i tillämpliga fall), har liknande funktionsprinciper och krav på kritisk prestanda.
- Biologiska: Produkten har samma material eller substanser i kontakt med samma mänskliga vävnader eller kroppsvätskor vid en liknande typ och varaktighet av kontakt, och liknande frisättningsegenskaper för substanser, inklusive nedbrytnings- och urlakningsprodukter.
- Kliniska: Produkten används för samma kliniska tillstånd eller ändamål, däribland liknande sjukdomsgrad och sjukdomsstadium, på samma ställe i kroppen, i en liknande population avseende ålder, anatomi och fysiologi, har samma typ av användare, har liknande relevant kritisk prestanda med tanke på de förväntade kliniska effekterna för ett specifikt avsett ändamål.
Ytterligare vägledning om ”ekvivalens” finns i vägledningsdokumentet MDCG 2020-5:
En kontinuerlig process
Den kliniska utvärderingen ska påbörjas under produktutvecklingen och kliniska data behövs för att produkten ska kunna CE-märkas, till exempel för att visa uppfyllelse av alla tillämpliga krav i bilaga I, de allmänna kraven på säkerhet och prestanda (på engelska kallade ”GSPR”, general safety and performance requirements). När produkten har släppts ut på marknaden ska data även samlas in från dess användning, som del i tillverkarens process för övervakning av produkter som släppts ut på marknaden (på engelska kallad ”PMS”, post-market surveillance) och klinisk uppföljning efter utsläppandet på marknaden (på engelska kallad ”PMCF”, post-market clinical follow-up).
Klinisk utvärdering syftar därmed till att både fastställa och bekräfta produktens säkerhet och prestanda, under produktens hela förväntade livslängd. Utvärderingen ska även identifiera nya risker och säkerställa att de identifierade riskerna är och förblir godtagbara.
Den kliniska utvärderingen ska vara noggrann och objektiv och beakta både positiva och negativa data. Dess djup och omfattning ska lämpa sig för och stå i proportion till den berörda produktens beskaffenhet, klassificering, avsedda ändamål samt riskerna med den och tillverkarens påståenden om produkten.
Oavsett omfattning så kan processen beskrivas i följande fyra steg:
- identifiera kliniska data
- bedöma kliniska data
- generera nya kliniska data
- analysera kliniska data.
Planering och rapportering
Tillverkaren ska ange och motivera den nivå av klinisk evidens som krävs för att påvisa att de relevanta allmänna kraven på säkerhet och prestanda (GSPR) är uppfyllda. Nivån av klinisk evidens ska vara lämplig med tanke på produktens egenskaper och avsedda ändamål. Detta ska framgå i planen och rapporten för den kliniska utvärderingen.
Den kontinuerliga, kliniska utvärderingen ska planeras och dokumenteras en klinisk utvärderingsplan, som bland annat ska innehålla följande:
- tillämpliga krav i bilaga I (allmänna krav på säkerhet och prestanda (”GSPR”) som kräver stöd från relevanta kliniska data
- produktens avsedda ändamål
- specificerade målgrupper, med tydliga indikationer och kontraindikationer
- avsedd klinisk nytta för patienterna, med relevanta och specificerade kliniska utfallsparametrar
- metoder som ska användas vid granskning av de kvalitativa och kvantitativa aspekterna av klinisk säkerhet, med tydlig hänvisning till fastställande av kvarvarande risker och biverkningar
- parametrar som ska användas för att fastställa om nytta/riskförhållandet för produktens olika indikationer och avsedda ändamål är godtagbart baserat på det medicinska kunskapsläget
- hantering av frågor som rör nytta/riskaspekter avseende specifika komponenter ska hanteras, till exempel användning av farmaceutiska, icke-viabla vävnader från djur eller människa
- klinisk utvecklingsplan, som beskriver utveckling från förberedande undersökningar, såsom First in Human-studier, genomförbarhetsstudier och pilotstudier, till bekräftande prövningar, såsom pivotala kliniska prövningar, och en klinisk uppföljning efter utsläppandet på marknaden (”PMCF”), med angivande av milstolpar och en beskrivning av potentiella acceptanskriterier.
Resultaten från den kliniska utvärderingen och insamlad klinisk evidens på vilken utvärderingen grundar sig ska dokumenteras i en klinisk utvärderingsrapport. Den kliniska evidensen tillsammans med icke-kliniska data som genererats från icke-kliniska testmetoder och annan relevant dokumentation ska göra det möjligt för tillverkaren att styrka överensstämmelsen med de allmänna kraven på säkerhet och prestanda (bilaga I, ”GSPR”) och ska ingå i produktens tekniska dokumentation. Den kliniska utvärderingsrapporten ska hållas uppdaterad under produktens hela livslängd, då ny information kommer fram ur den kontinuerliga utvärderingsprocessen.
För produkter i vissa riskklasser tillkommer krav på hur ofta rapporten ska uppdateras. Dessa krav framgår av artikel 61 i MDR.
Det finns inga specifika krav i MDR på format eller innehåll i den kliniska utvärderingsrapporten, men följande lista kan ge en allmän vägledning:
- innehållsförteckning
- sammanfattning
- produktens namn, riskklass, typ
- avsett ändamål, indikationer och kontraindikationer
- avsedda användare
- produktens design och hur den uppnår sitt avsedda ändamål
- produktens ev tillbehör
- resultat från klinisk utvärdering (litteratursökning, jämförbara produkter, klinisk prövning och så vidare) sammanfattning och hänvisning till alla data och kliniska evidens som ligger till grund för utvärderingen
- aktuell kunskap inom det kliniska område där produkten ska användas
- nytta/risk-bedömning
- slutsatser
- dokumenthistorik och planerat datum för kommande uppdatering
- information om kvalificering för den/de som genomfört utvärderingen.
Information om klinisk uppföljning (PMCF) finns här:
Vägledningar och mallar
Det finns ett antal vägledningsdokument och mallar på EU-nivå som kan vara till god hjälp. Arbete pågår även med att ta fram fler. Dokumenten är på engelska.
- Om klinisk utvärdering (MDD) (MEDDEV 2.7/1) (extern länk, öppnas i ny flik)
- Mall för anmälda organs bedömning av klinisk utvärdering (MDCG 2020-13) (pdf-dokument, öppnas i ny flik)
- Mall för anmälda organs bedömning av PMCF (MDCG 2020-8) (pdf-dokument, öppnas i ny flik)
- Om klinisk evidens för ”legacy-produkter” (MDCG 2020-6) (pdf-dokument, öppnas i ny flik)
- Om ekvivalens (MDCG 2020-5) (pdf-dokument, öppnas i ny flik)
- Mall för PMCP-plan (MDCG 2020-7) (pdf-dokument, öppnas i ny flik)
- Mall och vägledning om SSCP, summering av säkerhet och klinisk prestanda (MDCG 2019-9) (pdf-dokument, öppnas i ny flik)
- Mall för GSPR enligt MDR (docx-dokument, öppnas i ny flik)
Kontakta oss
Enheten för medicinteknik
E-post: registrator@lakemedelsverket.se
Telefon: 018-17 46 00
Enheten har telefontider måndag och fredag 10:00–11:00, och onsdag 13:00–15:00.
Begränsade tider förekommer under sommar, jul och andra helger.