Vi arbetar för folk- och djurhälsan

Överklaganden

  • Publicerad: 17 oktober 2019
  • Senast uppdaterad: 29 april 2020

Överklagande av Läkemedelsverkets beslut görs skriftligen till Läkemedelsverket. Skrivelsen ska ha kommit in till myndigheten inom tre veckor från den dag då mottagaren tog del av beslutet, annars kan överklagandet inte prövas.

I skrivelsen ska anges vilket beslut som överklagas, hur den klagande vill att beslutet ska ändras och vilka skäl som finns för ändringen. Ange det diarienummer som finns på beslutet. Uppgift om namn, postadress och telefonnummer under dagtid måste lämnas. Skrivelsen ska vara undertecknad av sakägare eller ombud.

Om Läkemedelsverket inte ändrar beslutet på det sätt som begärts, sänder verket överklagandet vidare till den instans som ska pröva överklagandet.

Hur en myndighets beslut överklagas regleras bland annat av förvaltningslagen (SFS2017:900) , se utdrag nedan och länk för mer information.

Utdrag ur förvaltningslag (SFS 2017:900)

Överklagande

Till vilken myndighet överklagas beslut?

40 § Beslut överklagas till allmän förvaltningsdomstol.
Prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten.

Vilka beslut får överklagas?

41 § Ett beslut får överklagas om beslutet kan antas påverka någons situation på ett inte obetydligt sätt.

Vem får överklaga ett beslut?

42 § Ett beslut får överklagas av den som beslutet angår, om det har gått honom eller henne emot.

Hur överklagar man ett beslut?

43 § Ett överklagande av ett beslut ska göras skriftligen till den högre instans som ska pröva överklagandet (överinstansen). Överklagandet ska dock ges in till den myndighet som har meddelat beslutet (beslutsmyndigheten).

I överklagandet ska den som överklagar ange vilket beslut som överklagas och på vilket sätt han eller hon vill att beslutet ska ändras.

I 3 och 4 §§ förvaltningsprocesslagen (1971:291) finns ytterligare bestämmelser om vad ett överklagande som ska prövas av allmän förvaltningsdomstol ska innehålla.

Överklagandetiden

44 § Ett överklagande av ett beslut ska ha kommit in till beslutsmyndigheten inom tre veckor från den dag då den som överklagar fick del av beslutet genom den myndigheten. Om den som överklagar är en part som företräder det allmänna, ska överklagandet dock ha kommit in inom tre veckor från den dag då beslutet meddelades.

Beslutsmyndighetens åtgärder

45 § Beslutsmyndigheten prövar om överklagandet har kommit in i rätt tid. Om det har kommit in för sent ska myndigheten besluta att överklagandet inte får tas upp till prövning (avvisning).

Ett överklagande ska dock inte avvisas om

  1. förseningen beror på att myndigheten inte har lämnat en korrekt underrättelse om hur man överklagar, eller
  2. överklagandet har kommit in till överinstansen inom överklagandetiden.

46 § Om överklagandet inte avvisas ska beslutsmyndigheten skyndsamt överlämna överklagandet och övriga handlingar i ärendet till överinstansen.

Om en myndighet ändrar ett beslut som har överklagats, ska den överlämna även det nya beslutet till överinstansen. Överklagandet ska anses omfatta det nya beslutet.