Vi arbetar för folk- och djurhälsan

Nationella minoritetsspråk

  • Publicerad: 17 oktober 2019
  • Senast uppdaterad: 30 november 2021

Tillhör du en av Sveriges fem nationella minoriteter – judar, romer, sverigefinnar, samer eller tornedalingar? Då har du stärkta rättigheter och möjligheter i din kontakt med kommuner och myndigheter.

Du har rätt att bli informerad om dina rättigheter, oavsett vilket nationellt minoritetsspråk du talar och var du bor i Sverige. Du som bor i en kommun i ett förvaltningsområde har även rätt att kommunicera med kommuner och myndigheter på ditt språk i både tal och skrift. En förutsättning är dock att du har ett ärende hos myndigheten och att ärendet har anknytning till det aktuella förvaltningsområdet. Det är du själv som avgör om du tillhör en nationell minoritet.

Även utanför ett förvaltningsområde har du rätt att använda finska, meänkieli eller samiska vid muntliga och skriftliga kontakter med en myndighet förutsatt att du har ett ärende hos myndigheten och om ärendet kan handläggas av personal som behärskar språket.

Vi skyddar och främjar ditt språk och din kultur

Lagen (2009:724) om nationella minoriteter gäller i hela Sverige. Den säger att det är myndigheternas uppgift att skydda och främja de nationella minoritetsspråken samt att främja de nationella minoriteternas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i Sverige.

Vi måste också ge de nationella minoriteterna möjlighet att påverka frågor som berör dem och, så långt det är möjligt, samråda med minoritetsrepresentanter om sådana frågor.

Sametinget och Länsstyrelsen i Stockholm ansvarar för att samordna den svenska minoritetspolitiken och övervaka dess genomförande i svenska kommuner.

Information på de nationella minoritetsspråken

Kontakta oss

Läkemedelsverket
Öppettider: vardagar 08.00-16.30
Växel: 018-17 46 00
E-post: registrator@lakemedelsverket.se

Kontaktuppgifter