Vi arbetar för folk- och djurhälsan

Prestandastudie för IVD‍-‍produkter

  • Publicerad: 20 maj 2021
  • Senast uppdaterad: 11 maj 2022

Medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik (IVD) har ett eget regelverk. Från och med den 26 maj 2022 tillämpas EU‍-‍förordning 2017/746 om medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik (In Vitro Diagnostic Regulation, IVDR).

Prestandastudier som påbörjats innan 26 maj 2022

Prestandastudier som har påbörjats innan den 26 maj 2022 och genomförs i enlighet med det tidigare regelverket (LVFS 2001:7 baserad på IVDD) får fortsätta att genomföras även efter tillämpningsdatumet för IVDR.

Sponsor behöver inte lämna in någon anmälan eller ansökan till Läkemedelsverket för dessa pågående prestandastudier när IVDR börjar tillämpas den 26 maj 2022. Man behöver dock säkerställa att man innan studien påbörjats har inhämtat övriga tillstånd som kan vara aktuella för studien, till exempel etiskt godkännande och biobanksavtal, i de fall sådana krävs enligt annan lagstiftning.

Prestandastudier från och med 26 maj 2022

För prestandastudier som påbörjas från och med den 26 maj 2022 tillämpas IVDR.

I IVDR definieras en prestandastudie som en studie som genomförs för att fastställa eller bekräfta en produkts analytiska eller kliniska prestanda.

Syftet med kliniska prestandastudier är att fastställa eller bekräfta aspekter av produktens prestanda som inte kan avgöras genom analytiska prestandastudier, litteratur och/eller tidigare erfarenhet som erhållits genom rutinmässig diagnostisk testning.

Bestämmelserna om kliniska prestandastudier finns i förordningens kapitel VI och bilagorna XIII och XIV.

Allmänna krav för prestandastudier

Tillverkaren ska se till att en produkt avsedd för prestandastudier uppfyller de allmänna säkerhets- och prestandakraven som anges i bilaga I till IVDR, bortsett från de aspekter som omfattas av prestandastudien. Tillverkaren ska också se till att alla försiktighetsåtgärder har vidtagits med hänsyn till dessa aspekter för att skydda patienters, användares och andra personers hälsa och säkerhet.

Prestandastudier ska där så är lämpligt utföras under omständigheter som motsvarar produktens normala användningsförhållanden.

Prestandastudier ska utformas och genomföras på ett sådant sätt att försökspersonernas rättigheter, säkerhet, värdighet och välbefinnande skyddas och väger tyngre än alla andra intressen och på ett sådant sätt att de data som genereras blir vetenskapligt giltiga, tillförlitliga och robusta.

Prestandastudier, inbegripet prestandastudier där överblivet provmaterial används, ska genomföras i enlighet med den lagstiftning som gäller för skydd av personuppgifter, vilket innebär att bland annat bestämmelser i dataskyddsförordningen (GDPR), biobankslagen och lagar om etisk prövning av forskning kan behöva beaktas.

Good study practice

Prestandastudier ska genomföras enligt en klinisk prestandastudieplan och vara utformade så att de ger maximalt relevanta data samtidigt som de potentiella systematiska felen minimeras.

Kliniska prestandastudier bör genomföras i enlighet med god studiepraxis (GSP), som beskrivs i den svenska standarden SS-EN ISO 20916:2024 – Medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik – Kliniska prestandastudier med prover från människor – God studiepraxis (ISO 20916:2019, IDT).

Särskilda krav för vissa prestandastudier

Med IVDR införs krav på ansökan om tillstånd respektive anmälningsplikt till Läkemedelsverket för vissa typer av prestandastudier av in vitro-diagnostiska produkter. Mer information om när det krävs en ansökan respektive anmälan till Läkemedelsverket finns i nästa avsnitt.

Många prestandastudier kommer dock även fortsättningsvis att kunna genomföras utan vare sig en ansökan eller anmälan till Läkemedelsverket.

Notera att enligt IVDR ska sponsor skicka sina ansökningar och anmälningar, säkerhetsrapporter och annan rapportering gällande prestandastudier av medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik till myndigheterna via den europeiska databasen European Database on Medical Devices (EUDAMED ). Denna funktionalitet i EUDAMED är ännu inte tillgänglig och därför hanteras ansökningar och anmälningar med mera för kliniska prövningar och prestandastudier nationellt tills vidare.

I Sverige ska all dokumentation skickas till Läkemedelsverket.

När krävs ansökan till Läkemedelsverket?

Från och med den 26 maj 2022 gäller att ansökan ska lämnas in till Läkemedelsverket om den kliniska prestandastudien:

  1. Innebär kirurgiskt invasiv provtagning där ingreppet görs enbart för studiens syften.
  2. Är en interventionsstudie av klinisk prestanda, vilket i IVD‍R innebär att testresultatet kan användas för att vägleda beslut om behandling eller annan handläggning av patienter.
    Notera att i läkemedelsprövningslagstiftning har begreppet interventionsstudie en helt annan innebörd.
  3. Innebär att man genomför ytterligare invasiva ingrepp eller innebär andra risker för försökspersonerna, även om dessa inte har med provtagningsförfarandet att göra.
  4. Gäller behandlingsvägledande diagnostik och inte genomförs med överblivet provmaterial.

Detta framgår av artiklarna 58.1 och 58.2 i IVDR .

När krävs anmälan till Läkemedelsverket?

Från och med den 26 maj 2022 gäller att en anmälan ska lämnas in till Läkemedelsverket för kliniska prestandastudier där:

  1. Behandlingsvägledande diagnostik studeras med hjälp av överblivet provmaterial istället för prover som tas specifikt för prestandastudien (se artikel 58.2 i IVDR).
  2. En CE-märkt produkt studeras inom ramen för det avsedda ändamålet, men studien innebär att försökspersonen utsätts för ytterligare förfaranden än de som skulle ha genomförts vid normal användning av produkten, och dessa ytterligare förfaranden är invasiva eller ansträngande (se artikel 70.1 i IVDR).

Ansökan och handläggning

Väsentliga ändringar

Väsentliga ändringar ska anmälas till Läkemedelsverket och kommer även att granskas av Etikprövningsmyndigheten. Sponsor behöver vänta 38 kalenderdagar efter anmälan innan ändringen implementeras i studien, om inte tillstånd meddelas tidigare.

Sponsor

Det företag eller den person, institution eller organisation som ansvarar för att inleda, genomföra och ordna finansieringen av en prestandastudie kallas för sponsor.

Sponsor ska bland annat:

  • se till att all dokumentation om studien och produkten avsedd för prestandastudie finns på plats innan, under och efter prestandastudiens genomförande så att den kan granskas av myndigheterna
  • skaffa de tillstånd som behövs
  • ha en överenskommelse med prövarna om att de ska rapportera alla allvarliga negativa händelser som har ett orsakssamband med produkten, jämförelseprodukten eller förfarandet för studien, eller där det rimligen kan finnas ett sådant orsakssamband, och produktfel som kunde ha orsakat allvarliga negativa händelser till sponsor
  • se till att studien genomförs enligt gällande prestandastudieplan och Good study practice
  • ta fram en rapport om studien och dess resultat.

Prövare

Den person som ansvarar för genomförandet av en prestandastudie på ett prövningsställe kallas för prövare.

Försökspersoner

Den person som deltar i en klinisk prestandastudie är försöksperson. Det är viktigt att försökspersonen deltar av fri vilja och att man har fått information av prövaren om vad det innebär samt de förväntade riskerna, innan man samtycker till att delta. I undantagsfall kan en lagligen utsedd ställföreträdare lämna samtycke å försökspersonens vägnar.

Produkter avsedda för prestandastudier

De produkter som testas i en prestandastudie måste uppfylla de allmänna krav på säkerhet och prestanda som anges i bilaga I till IVDR, med undantag från de aspekter som omfattas av prestandastudien. Dessutom måste man vidta alla försiktighetsåtgärder som behövs för att skydda försökspersonernas hälsa och säkerhet.

Det är den juridiska eller fysiska person som ansvarar för tillverkningen av prövningsprodukten som är skyldig att ha dokumentation om produktens säkerhet och prestanda, och som ska intyga att produkten uppfyller de relevanta allmänna kraven i bilaga I till IVDR, även om sponsor för prestandastudien inte är tillverkaren av produkten.

Om en sponsor gör några ändringar på en produkt, som till exempel om- eller tilläggsmärkning, behöver sponsor säkerställa att produkterna även fortsättningsvis uppfyller de relevanta kraven.

En tillverkare eller sponsor som använder sig av en underleverantör för hantering av produkter avsedda för prestandastudier bör därför ha ett avtal med underleverantören och på lämpligt sätt säkerställa att underleverantören följer tillverkarens eller sponsorns kvalitetskrav .

Mall för försäkran om överensstämmelse

Rapporterings­skyldighet under studiens gång

Allvarliga negativa händelser, väsentliga ändringar och andra uppdateringar som sker under studiens gång ska rapporteras eller anmälas till Läkemedelsverket. När prestandastudien avslutas eller avbryts tillfälligt ska Läkemedelsverket meddelas om detta.

Kontroll av prestandastudier

Läkemedelsverket utövar tillsyn av prestandastudier i Sverige. Det innebär att vi granskar att studierna utförs i enlighet med gällande lagar och föreskrifter. Som ett led i Läkemedelsverkets tillsyn kan inspektioner genomföras, främst på deltagande studieställen. Tillsyn kan också bedrivas i form av fördjupad utredning av den dokumentation som är kopplad till prestandastudier.

Om Läkemedelsverket anser att regelverkets krav inte uppfylls har myndigheten möjlighet att ingripa genom att kräva att sponsorn ändrar något i studien.

Läkemedelsverket kan också återkalla tillståndet för en prestandastudie, kräva att studien avbryts tillfälligt eller att den stoppas helt.

Kontakta oss

Enheten för kliniska prövningar och licenser
E-post: registrator@lakemedelsverket.se
Telefon: 018-17 42 69
Telefontider: måndag, onsdag‍-‍fredag 10.00-‍11.00. Tisdag stängt.

Telefontider under sommar (vecka 26‍-‍32) och jul (vecka 52‍-‍2): Tisdag och torsdag 10.00-‍11.00.

Kontaktuppgifter