Utbildningsmaterial som villkor
- Publicerad: 3 december 2019
- Senast uppdaterad: 15 mars 2022
För vissa läkemedel krävs extra insatser för att minimera risker och/eller maximera nytta-risk-balansen. Då kan försäljningstillståndet vara villkorat med ett utbildningsmaterial som ska distribueras till vissa målgrupper.
Ett utbildningsmaterial ska förstärka informationen som ges i produktinformationen och har som syfte att minimera risker förknippade med användningen av ett läkemedel, och/eller att maximera nytta-risk balansen. Utbildningsmaterial är ett exempel på en så kallad ytterligare riskminimeringsåtgärd (additional risk minimisation measure (aRMM)) och ska finnas beskrivet i riskhanteringsplanen (RMP).
Materialet ska utarbetas och distribueras av innehavaren av försäljningstillståndet (MAH). Det kan exempelvis rikta sig till förskrivare, övrig vårdpersonal, apotekspersonal och/eller patienter.
När sätts villkor?
Villkor kan sättas i samband med godkännande av försäljningstillstånd men de kan även tillkomma senare, till exempel i samband med en periodisk säkerhetsrapportering (PSUSA), hänskjutningsförfarande (referral) eller efter en ändringsansökan.
Var finns de?
- För en centralt godkänd produkt finns villkoren beskrivna i End of Procedure Assessment Report (EPAR) bilaga (annex) IID, på Europeiska läkemedelsmyndighetens webbplats.
- För en nationellt godkänd produkt (Nat, MRP, DCP) finns villkoren formulerade i utredningsrapporten eller i ett eventuellt "End of procedure"-dokument.
- Villkoren kan också finnas beskrivna i ett kommissionsbeslut efter till exempel ett hänskjutningsförfarande.
Nationell granskning
Utbildningsmaterial som villkor granskas alltid på nationell nivå.
Andra medlemsländers utbildningsmaterial hanteras av respektive lands myndighet. Det gäller också i de fall och för de procedurer där Sverige agerar som referensmedlemsland.
Läkemedelsverket kan endast besvara frågor rörande nationell hantering av utbildningsmaterial enligt vad som gäller i Sverige.
Utbildningsmaterial som inte anges som villkor
Utbildningsmaterial som inte utgör ett villkor utan endast är en aktivitet i riskhanteringsplanen (RMP) granskas inte av Läkemedelsverket, och behöver alltså inte skickas in för granskning.
Oavsett om utbildningsmaterial är angivet som villkor till försäljningstillståndet eller enbart är en aktivitet i RMP, så ska materialet tas fram och distribueras i enlighet med vad som står i RMP eller vad som är överenskommet. Hanteringen av riskminimeringsåtgärder från RMP:n kan bli föremål för granskning vid en eventuell farmakovigilansinspektion.
Distributionsplan
MAH ska ta fram förslag på en distributionsplan. Distribution bör ske innan lansering och vid eventuell uppdatering av villkoren, om inte annat angivits. Distributionsplanen ska säkerställa att ingen i målgruppen exkluderas från distributionen. Detta innebär att distribution kan ske via e-postutskick och/eller i pappersformat beroende på vad som anses som det bästa sättet att nå alla i målgruppen.
Distributionsplanen ska innehålla
- målgrupp/målgrupper
- distributionssätt
- distributionsfrekvens.
I de fall då villkoren anger att även produktresumé, bipacksedel och/eller märkning utgör en del av utbildningsmaterialet kan ofta en hänvisning till aktuella versioner i Läkemedelsverkets Läkemedelsfakta ersätta pappersdistribution för dessa dokument. Hänvisningen placeras då i inledningen till övriga dokument i utbildningsmaterialet, med hänsyn tagen till avsedd mottagare för respektive dokument. Det ska framgå att utbildningsmaterialet är avsett att läsas tillsammans med den del av produktinformationen som hänvisas till.
MAH kan även, på eget initiativ, publicera utbildningsmaterialet på en webbplats som förser vård, omsorg, apotek, patienter, anhöriga och allmänhet med aktuell information om läkemedel. I sådant fall ska samtliga delar i materialet finnas samlat på webbplatsen och detta ses som en komplettering av den direkta distributionen som sker via e-post eller post.
Uppdaterat utbildningsmaterial eller ändrad distributionsplan
Om villkoret i försäljningstillståndet ändras, ska MAH så snart som möjligt skicka in ett uppdaterat och versionskontrollerat utbildningsmaterial för granskning.
Om en uppdatering av utbildningsmaterialet är aktuell av annan anledning så behöver materialet bara skickas in om ändringarna är formuleringar som definierats i villkoret. Alltså kan omskrivningar av materialet medföra att det behöver granskas på nytt, även om villkoren inte har ändrats.
Vid förändring av en överenskommen distributionsplan ska den nya planen skickas in till Läkemedelsverket för granskning.
Villkor om kontrollerad distribution
Om det i villkoret i försäljningstillståndet finns villkor om kontrollerad distribution ska detta anges i ansökningsblanketten samt återspeglas i distributionsplanen. Även denna granskas på nationell nivå.
I nuläget är ett system för kontrollerad distribution, som bygger på identifiering på individnivå av kopplingar mellan förskrivare och patient, inte är tillämpbart i Sverige på grund av nationella lagstiftningar. För att villkor om kontrollerad distribution ska anses uppfyllt ska distributionsplanen redogöra för en plan för uppföljning av distributionen så att MAH kan säkerställa att målgruppen har tillgång till utbildningsmaterialet. Detta uppföljningssystem kan exempelvis bestå av uppföljande e-postmeddelande eller telefonsamtal till målgruppen för att säkerställa tillgången till utbildningsmaterialet på en regelbunden basis.
Ansökan om granskning
Under granskningsprocessen kan ytterligare dokumentation komma att begäras in om det bedöms nödvändigt för att granskningen ska kunna genomföras på ett adekvat sätt.
En ansökan om granskning av utbildningsmaterial ska innehålla
- ifylld ansökningsblankett
- utbildningsmaterialet i Word-format skrivet på svenska (version med spårade ändringar, om materialet har uppdaterats, samt en ren version)
- det dokument där aktuellt villkor framgår (se avsnitt "När sätts villkor")
- distributionsplan.
En ansökan om granskning av ljud- och/eller videobaserat utbildningsmaterial ska alltid innehålla
- ifylld ansökningsblankett
- script för ljud-/videomaterialet i Word-format på svenska (version med spårade ändringar, om materialet har uppdaterats, samt en ren version)
- det dokument där aktuellt villkor framgår (se avsnitt ”När sätts villkor”)
- distributionsplan.
Under granskningsprocessen avgörs om Läkemedelsverket behöver ta del av det färdiga ljud- och/eller videobaserade materialet efter produktion. Om så krävs blir MAH meddelade att även det färdiga materialet ska skickas in för granskning. Videomaterial ska då skickas in i MPEG-4 format.
Ansökan skickas med e-post till RIC@lakemedelsverket.se
Ansökan kan också skickas via EudraLink eller via CESP.
När ansökan mottagits av Läkemedelsverket skickas en mottagningsbekräftelse till sökanden.
Biverkningsrapportering i utbildningsmaterial
Information om biverkningsrapportering i utbildningsmaterial som riktar sig mot hälso- och sjukvårdspersonal ska alltid hänvisas till Läkemedelsverket.
Produkter med identiska villkor om utbildningsmaterial
När generikaprodukters villkor är identiska med referensprodukten bör utbildningsmaterialet följa det redan godkända materialet för referensprodukten. MAH för olika produkter med samma substans och identiska villkor om utbildningsmaterial kan föreslå ett gemensamt utbildningsmaterial och distributionsplan. Det är dock inget som samordnas av Läkemedelsverket och är helt valfritt för de företag som så önskar.
Granskningsprocessen
Granskning av utbildningsmaterial för produkter med villkor i produktens godkännande sker alltid på nationell nivå. Läkemedelsverket granskar att utbildningsmaterialet uppfyller villkoret som anges i försäljningstillståndet. Materialet måste vara formulerat så att kraven på innehållet tydligt framträder.
I Sverige pågår för närvarande ett pilotprojekt där stickprovsurval för granskning av vissa typer av utbildningsmaterial tillämpas. Detta pilotprojekt kommer att utvärderas efter ungefär ett år.
Enligt pilotprojektet används stickprovsurval för nytt och uppdaterat utbildningsmaterial gällande produkter som godkänts via förkortad procedur, vilket innebär generika, hybrider och biosimilarer. Även uppdaterat material för produkter som godkänts via komplett procedur (NCE/KAS, WEU, fixed combination och informed consent) ingår i stickprovsurvalet. När Läkemedelsverket mottagit ansökan får MAH besked om utbildningsmaterialet valts ut för granskning eller inte.
Nytt material till produkter godkända enligt NCE/KAS, WEU, fixed combination och informed consent ingår inte i stickprovsurvalet utan granskas alltid. Detta gäller även om indikation lagts till och distributionsplanen påverkats. För produkter med villkor om kontrollerad distribution ska utbildningsmaterialet alltid granskas om det är nytt, samt om distributionsplanen uppdaterats.
Utredningstiden är ungefär 30 dagar. Om Läkemedelsverket har kommentarer på materialet kan tiden överstiga 30 dagar. Utredningstiden startar först när ansökan är komplett.
Utbildningsmaterial som inte väljs ut för granskning, mottas för information av Läkemedelsverket och kan distribueras omgående efter det att e-postmeddelande med bekräftelse har mottagits av MAH.
Legal grund/kriterier för utbildningsmaterial som ingår i stickprovsurvalet
- Art. 10(1) – generika
- Art. 10(3) – hybrid
- Art. 10(4) – biosimilar
- Uppdaterat utbildningsmaterial
Legal grund/kriterier för utbildningsmaterial som undantas från stickprovsurvalet
- Art. 8(3) – New Active Substance (NCE)/Known Active Substance (KAS)
- Art. 10a – Well Established Use (WEU)
- Art. 10b – Fixed combination
- Art. 10c – Informed consent
- Uppdaterad distributionsplan då indikation lagts till
- Villkor om kontrollerad distribution
Versionsnummer
Under pilotprojektet med stickprovskontroll som pågår ska allt utbildningsmaterial som skickas in till Läkemedelsverket innehålla versionsnummer för att göra det tydligt för mottagaren vilken version de har mottagit. Versionsnumret ersätter frasen ”Granskat av Läkemedelsverket” och ska skrivas enligt följande: version xx/månad-år.
Preliminär granskning
Läkemedel godkända via central procedur
För läkemedel i den centrala godkännandeproceduren kan ansökan om granskning av utbildningsmaterial skickas in före kommissionens beslut, dvs redan när de har fått yttrande (opinion) från Kommittén för humanläkemedel (CHMP).
Läkemedelsverket ger återkoppling på utbildningsmaterialet men lämnar sitt slutgiltiga utlåtande efter att MAH har skickat in kopia av kommissionsbeslutet. När MAH har mottagit ett slutgiltigt utlåtande kan distribution av utbildningsmaterialet påbörjas.
I de fall en uppdatering av ett tidigare granskat utbildningsmaterial sker till följd av en ändringsansökan kan distribution av utbildningsmaterial ske redan efter preliminärt utlåtande. Detta eftersom det kan dröja upp till tolv månader att erhålla kommissionsbeslut efter en central ändringsansökan. Information om när kommissionsbeslut kan väntas brukar finnas i CHMP:s yttrande (opinion). Läkemedelsverket skickar även i dessa fall ut finalt utlåtande efter att MAH har skickat in kopia av kommissionsbeslutet.
Läkemedel godkända via nationell procedur
Om det gäller ett läkemedel godkänt via nationell procedur eller MRP/DCP där det finns villkor om utbildningsmaterial kan utbildningsmaterialet skickas in efter avslutad procedur men innan nationellt godkännande är klart. Läkemedelsverket ger återkoppling på materialet och skickar slutgiltigt utlåtande efter det att nationellt godkännande har utfärdats.
Ta bort villkor om utbildningsmaterial
Om det är aktuellt med förändringar i produktens villkor eller ytterligare riskminimeringsåtgärder krävs att en ändringsansökan skickas till berörd myndighet.
I de fall villkor om utbildningsmaterial tagits bort behöver utbildningsmaterialet inte längre distribueras i Sverige. Upphörandet av distribution behöver inte granskas av Läkemedelsverket utan kan ske när proceduren för borttagandet av villkoren är avslutad.
Parallelldistribution
Regelverk
4 kap. 2 § läkemedelslagen (2015:315)
2 kap. 4 § läkemedelsförordningen (2015:458)
I artikel 21 a i direktiv 2001/83/EG regleras möjligheten att ställa villkor i samband med utfärdandet av godkännandet. Utbildningsmaterial som är ett villkor i försäljningstillståndet ska granskas och få ett utlåtande från Läkemedelsverket innan utbildningsmaterialet kan användas i Sverige.
Artikel 10 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 726/2004 av den 31 mars 2004 om inrättande av unionsförfaranden för godkännande av och tillsyn över humanläkemedel och veterinärmedicinska läkemedel samt om inrättande av en europeisk läkemedelsmyndighet.
Har du synpunkter på den här informationen?
Kontakta oss
Generella frågor om utbildningsmaterial
E-post: registrator@lakemedelsverket.se
Utbildningsmaterial, eller frågor rörande utbildningsmaterial för en specifik produkt
E-post: RIC@lakemedelsverket.se