Vi arbetar för folk- och djurhälsan

Vattkoppor

  • Publicerad: 11 november 2019
  • Senast uppdaterad: 11 november 2019

Vattkoppor är en vanlig virussjukdom som de flesta får i barndomen. Man brukar få vätskefyllda blåsor över kroppen. Efter att blåsorna har spruckit får man små skorpor på huden som så småningom ramlar bort. Det finns vaccin mot vattkoppor som har god effekt och få biverkningar, men det ingår idag inte i barnvaccinationsprogrammet.

Om man får vattkoppor som vuxen blir man ofta sjukare än om man får vattkoppor som barn. Barn brukar bli friska efter en vecka, men för vuxna kan det ta längre tid.

Vattkoppor orsakas av herpesviruset varicella zoster som är mycket smittsamt. Man kan bara få vattkoppor en gång, men viruset stannar kvar i kroppen resten av livet. Ibland kan det aktiveras igen och orsaka sjukdomen bältros.

De godkända vaccinerna mot vattkoppor är så kallade levande vaccin. Det innebär att en liten dos försvagat varicella zoster‍-‍virus sprutas in i kroppen, som då bygger upp antikroppar mot sjukdomen.Dessa vacciner ger bra skydd och har få biverkningar. Vaccinerna är godkända till barn från nio månaders ålder, samt till ungdomar och vuxna.

Godkända vacciner mot vattkoppor

Relaterad information

Kontakta oss

Läkemedelsupplysning för oberoende information om läkemedel

Läs svar på frågor och ställ frågor i Läkemedelsverkets frågeforum.

Telefonnummer: 0771-46 70 10 

Öppettider: helgfria vardagar 09.00–17.00.

Kontaktuppgifter