Överväganden för barn
- Publicerad: 18 november 2019
- Senast uppdaterad: 18 november 2019
Läkemedelsadministrering bör ske på ett sådant sätt att obehag undviks så långt det är möjligt. Ju yngre barnet är, desto sämre möjlighet har det att tolerera smärta och obehag samt att kommunicera sina känslor.
Upplevelsen av att få läkemedel kan få konsekvenser för barnets vilja att medverka i framtida läkemedelsbehandling.
Injektioner
Mikronålar eller nålfria injektorer kan användas för att minska smärta och obehag, särskilt för läkemedel som kräver täta eller långa behandlingsperioder.
Vid alla smärtsamma injektioner bör man eftersträva ett optimalt bemötande av barnet kompletterat med lämplig smärtlindring, till exempel plåster med lokalanestetika.
Intravenös administrering är att föredra framför intramuskulär eller subkutan, särskilt om barnet redan har en intravenös infart.
Oralt
Tabletter och kapslar bör intas med vätska, i stående eller sittande ställning. Vissa orala läkemedel kan blandas ut i vätska för att lättare kunna sväljas. Valet av vätska bör göras utifrån läkemedlets egenskaper och, om möjligt, utifrån barnets tycke och smak. Vätska med tjockare konsistens kan underlätta nedsväljande av en hel eller sönderdelad tablett eller förhindra att pulver sjunker till botten av glaset. Det är viktigt att förmedla kunskap om lämpligt val av vätska till vårdnadshavare som ska hjälpa sina barn med läkemedelsbehandlingen. Vid tveksamheter bör farmaceutisk expertis konsulteras.
Vatten döljer generellt inte obehaglig smak. Juice maskerar obehaglig smak bättre, men kan också påverka ett läkemedels löslighet och stabilitet. Grapefruktjuice är känt för att kunna interagera med många läkemedel och ge en ökad effekt. Kalciumhaltiga drycker maskerar obehaglig smak men kan ge ett sämre upptag, eftersom läkemedel kan bindas till kalcium eller mjölkproteiner. Söt dryck bör undvikas framför allt vid långtidsbehandling, på grund av risk för karies och för att barnet kan uppfatta läkemedel som godis.
Med eller utan föda
Beroende på ett läkemedels löslighet och absorptionsegenskaper kan dess effekt påverkas av om det tas med eller utan föda. En del läkemedel absorberas snabbare om de tas utan föda, till exempel flukloxacillin, fenoximetylpenicillin och takrolimus. Dock kan samtidigt intag med föda underlätta följsamheten.
Ibland utnyttjas samtidigt intag av läkemedel med mat för att minska gastrointestinala biverkningar (slemhinneirritation och illamående).
Om läkemedel med obehaglig smak ges tillsammans med en viss föda kan barnet börja associera den dåliga smaken med just den födan och vägra äta den i fortsättningen.
Information om födoeffekter på ett läkemedel anges för vissa läkemedel i produktresumén under avsnitt 4. För att underlätta nedsväljning kan produkter för dragering av tabletter användas.
Inhalation
Vid inhalationsbehandling är det viktigt att ge noggranna instruktioner till barn och vårdnadshavare samt att följa upp inhalationstekniken i samband med återbesök.