Barns läkemedelsanvändning
- Publicerad: 18 november 2019
- Senast uppdaterad: 18 november 2019
Omkring hälften av alla barn förskrivs minst ett läkemedel på recept årligen. Vanliga sjukdomstillstånd hos barn som behandlas med läkemedel på recept är infektioner, astma och allergi. På senare år har antalet skolbarn och tonåringar som får recept på psykiatriska läkemedel ökat.
Omkring 100 000 barn är inlagda på sjukhus årligen. Hur många och vilka läkemedel barn behandlas med på sjukhus varierar stort. Läkemedel mot smärta, infektioner och tillstånd vid underburenhet hos barn är vanligt förekommande. Svårt sjuka barn som till exempel vårdas inom intensivvård eller för onkologiska sjukdomar är mer sällsynt, men de behandlas ofta med många och potenta läkemedel. Det förekommer idag i större utsträckning även avancerad läkemedelsbehandling i hemmet. Barn kan även behöva läkemedel i andra miljöer, till exempel förskola och skola.
Många av de läkemedel som barn behandlas med har utvecklats för vuxna och inte värderats eller anpassats för barn. Användning av läkemedel sker därför off label (utanför godkänd produktinformation), på licens samt som extemporeläkemedel, vilket förekommer hos omkring hälften av alla barn på sjukhus. Motsvarande siffra för läkemedelsanvändning genom läkemedel på recept är betydligt lägre men omfattar ett större antal barn.
Trots att många läkemedel inte är godkända för eller anpassade till barn kan det finnas såväl stor klinisk erfarenhet som vetenskapligt stöd för användningen. När erfarenheten är begränsad men läkemedelsbehandlingen ändå är nödvändig bör användningen (om möjligt) ske inom kliniska studier. Om detta inte är möjligt behöver behandlingen följas upp på ett systematiskt sätt, till exempel med olika registerstudier, för att öka kunskapen om barn och läkemedel.
Barn kan inte alltid föra sin talan i situationer där behandling med läkemedel är aktuell. Barnets bästa ska vägleda alla beslut, och barnet bör, utifrån ålder och mognad, ges möjlighet till inflytande över läkemedelsbehandlingen.
Att kunna ordinera och hantera läkemedel på ett säkert och korrekt sätt är en utmaning inom barnsjukvården, liksom för det enskilda barnet och vårdnadshavaren.