Vi arbetar för folk- och djurhälsan

Insatser för ökad patientsäkerhet

  • Publicerad: 18 november 2019
  • Senast uppdaterad: 18 november 2019

Vårdgivaren har ansvar för att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.

Socialstyrelsens nya föreslagna föreskrifter HSLF-FS 2017:40 betonar vikten av att öka riskmedvetenheten och lärandet inom hälso- och sjukvården kring händelser som har medfört, eller hade kunnat medföra, en vårdskada.

Centrala områden för att öka patientsäkerheten är att:

  • öka kunskaperna inom området
  • säkerställa att hälso- och sjukvårdspersonal har tillräcklig kompetens inom barnområdet
  • arbeta med förebyggande åtgärder.

För att på sikt öka kunskapen om läkemedelsbehandling av barn är det väsentligt att det genomförs fler kliniska prövningar på barn och att de läkemedel som används av barn följs upp på ett systematiskt sätt, till exempel genom olika register.

Uppföljningsdata är viktiga för att utvärdera behandlingseffekten hos den enskilde patienten, men också för att följa upp läkemedlens effekt och säkerhet över tid för en större andel barn eller på befolkningsnivå.

Det är väsentligt att både hälso- och sjukvårdspersonal, barn, tonåringar och vårdnadshavare bidrar till säkrare läkemedel genom att identifiera, dokumentera och rapportera misstänkta läkemedelsbiverkningar till Läkemedelsverket.

Det är viktigt att nya kunskaper och ny forskning sprids  till berörd hälso- och sjukvårdspersonal och barnet/vårdnadshavare för säker användning av läkemedel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev barn och läkemedel.