Läkemedelshantering för vårdnadshavare och barn
- Publicerad: 18 november 2019
- Senast uppdaterad: 10 mars 2023
Hälso- och sjukvårdsåtgärder, till exempel iordningställande och administrering av läkemedel som utförs av vårdnadshavaren, barnet själv eller annan person som vårdnadshavaren har utsett, regleras av Riksdagens lag om egenvård.
Lag (2022:1250) om egenvård handlar om hälso- och sjukvårdens bedömning av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård.
Termen för denna typ av vård är egenvård och ska inte förväxlas med den egeninitierade behandlingen med receptfria läkemedel.
Bredden av åtgärder för läkemedelshantering som kan överföras till egenvård är stor, med allt från enklare tillfälliga åtgärder (till exempel administrering av oral antibiotikabehandling) till mer avancerade, återkommande insatser (till exempel injektion av biologiska läkemedel eller insulin). Vårdgivaren ska ge direktiv och säkerställa att verksamhetens ledningssystem, alltså de processer och rutiner som styr en organisations verksamhet, innehåller rutiner för bedömning, samråd och planering i samband med egenvård.
Ibland fortsätter vårdnadshavaren att ge sitt barn läkemedel inom ramen för egenvård när barnet är inlagt på sjukhus, till exempel läkemedel för en kronisk sjukdom, medan hälso- och sjukvården hanterar övriga läkemedel aktuella för inläggningsorsaken. Förfarandet ska finnas beskrivet i lokala instruktioner. Den läkemedelsbehandling vårdnadshavaren ger sitt barn ska dokumenteras i patientjournalen.