Läkemedels hållbarhet
- Publicerad: 18 november 2019
- Senast uppdaterad: 18 november 2019
Ett läkemedels hållbarhet styrs av den aktiva substansens fysikalkemiska egenskaper, formuleringen samt av mikrobiologiska faktorer.
Hållbarhet kan också påverkas av yttre faktorer, bland annat ljus och temperatur. Information om hållbarhet finns i produktresumén i avsnitt 6 Farmaceutiska uppgifter.
Lagringstid
På läkemedelsförpackningen står hållbarhetstiden för obruten förpackning, det vill säga lagringstiden. Lagringstiden är giltig under förutsättning att man följt förvaringsanvisningarna som finns på förpackningen, till exempel kanske läkemedlet måste förvaras i kylskåp. Genomgång av hållbarhetstiden för läkemedel i läkemedelsrummet bör göras enligt fastställda rutiner.
Användningstid
Användningstiden är den tid som ett läkemedel är hållbart efter iordningställande och under administrering. Enligt Svensk Läkemedelsstandard är en generell användningstid för infusionslösningar 12 timmar, med tillägget att de angivna lagrings- och användningstiderna gäller när inte annat anges av tillverkaren.
Om aktuell terapi kräver längre infusionstid än 12 timmar måste risken för mikrobiologisk tillväxt i infusionspåsen, risken för vårdrelaterad infektion genom att byta infart samt den ökade kassationen vägas mot behovet av förlängningen. En förutsättning är att läkemedlet är fysikaliskt/kemiskt stabilt under förlängningen. På vissa större sjukhus finns en beredningsenhet för aseptisk tillverkning, vilket kan öka den mikrobiologiska hållbarheten.
För vissa läkemedel anges en användningstid efter att förpackningen brutits, till exempel för tabletter/kapslar förpackade i burkar. För läkemedel som behöver spädas anges det ofta att läkemedel ska administreras omedelbart. Hälso- och sjukvården har efterfrågat en tydligare skrivning om vad som avses med omedelbart.