Vi arbetar för folk- och djurhälsan

Miljöpåverkan från läkemedel

  • Publicerad: 23 december 2024
  • Senast uppdaterad: 23 december 2024

Tillgång till säkra och effektiva läkemedel är avgörande för vår hälsa. Samtidigt kan aktiva substanser i läkemedel som når miljön påverka fiskar och andra vattenlevande organismer negativt. Därför är det viktigt att minimera spridningen av läkemedelsubstanser till miljön.

Läkemedel är framtagna för att påverka fysiologiska processer i människokroppen. Om de hamnar i naturen finns det stor risk att de påverkar samma eller liknande processer i andra organismer, redan vid låga koncentrationer.

För att nå fram och kunna påverka rätt organ i kroppen, behöver de aktiva substanserna vara så stabila att de inte metaboliseras (bryts ner) innan de når fram till målorganet. Detta gör att de också är svåra att bryta ner i miljön och i våra reningsverk och att de därför kan bli kvar i miljön under lång tid.

Utöver risken med läkemedlens direkt toxiska effekter, så kan utsläpp av antibakteriella läkemedel leda till utveckling och spridning av antibiotikaresistenta bakterier.

Påverkan under hela livscykeln

Läkemedelssubstanser kan nå miljön under hela läkemedlets livscykel, till exempel vid tillverkning, användning och kassation. Även om användning av läkemedel står för en stor del av utsläppen till miljön kan utsläpp från tillverkning leda till mycket höga halter av läkemedelssubstanser i de vattendrag som tar emot avloppsvatten från produktionsanläggningar. För att minska läkemedels påverkan på miljön är det därför viktigt att läkemedel tillverkas, används och kasseras på ett säkert sätt.

Påverkan på klimatet

Läkemedel kan även ha en negativ påverkan på klimatet. Det sker bland annat vid tillverkning i form av energianvändning och insatsvaror, från transporter som är beroende av fossila bränslen och från användningen av fossil plast i exempelvis förpackningar.

Utöver detta sker utsläpp av växthusgaser vid användning av vissa läkemedelsprodukter som exempelvis sprayinhalatorer samt vid användning av anestesigaser.

Relaterad information

Kontakta oss

Läkemedelsverket
Öppettider: vardagar 08.00-16.30
Växel: 018-17 46 00
E-post: registrator@lakemedelsverket.se

Kontaktuppgifter