Vi arbetar för folk- och djurhälsan

Använda och hantera läkemedel

  • Publicerad: 23 december 2024
  • Senast uppdaterad: 23 december 2024

Läkemedel är i många fall viktiga och behövs för att bota och lindra sjukdomstillstånd hos människor och djur. Om du har fått läkemedel utskrivna så är det viktigt att du tar dem. Även förebyggande och hälsofrämjande arbete är viktigt för människors och djurs hälsa. Det kan minska behovet av läkemedel vilket även minskar belastningen på miljön.

Av olika skäl blir en del av de läkemedel som produceras oanvända och ska då hanteras som avfall på ett säkert sätt. Ett läkemedel kan behöva destrueras till exempel om kylkedjan för temperaturkänsliga läkemedel har brutits, om utgångsdatum har passerat eller när en behandling har avslutats. Överblivna eller gamla läkemedel behöver tas om hand så att de inte kan nå miljön.

Information om miljöaspekter till vårdpersonal

Miljöinformation om aktiva substanser i läkemedel och produkter är värdefullt vid framtagandet av behandlingsrekommendationer och rekommendationer kring val av läkemedel.

Regionala läkemedelskommittéer tar fram rekommendationer kring läkemedel baserat på medicinsk effekt och säkerhet.

När läkemedel är jämförbara i dessa avseenden vägs kostnad och sedan miljöbedömning in.

Konsumenter kan bidra på flera sätt

För att minska påverkan på miljön från din eller ditt djurs läkemedelsbehandling kan du tänka på detta:

  • Om du ska påbörja en för dig ny läkemedelsbehandling, fråga gärna
    den som skriver ut receptet om det är möjligt att börja med en mindre förpackning, en så kallad startförpackning.
  • När du köper receptfria läkemedel, tänk på att bara köpa det du tror att du kommer att behöva inom tiden för läkemedlets utgångsdatum.
  • Lämna alltid in utgångna eller överblivna läkemedel till ett apotek för kassation. Detta gäller alla typer av läkemedel inklusive rester av flytande och fasta läkemedel, salvor, inhalatorer, både använda och oanvända läkemedelsplåster och hormonringar. Skölj inte ur läkemedelsförpackningar, lämna in dem till ett apotek om de innehåller läkemedelsrester.
  • Lämna in helt tomma läkemedelsförpackningar som till exempel plastburkar och blister (medicinkartor) till förpackningsåtervinning. Om blisterförpackningen består av både plast och metall ska den oftast sorteras som plast.