Miljöpåverkan från medicintekniska produkter
- Publicerad: 23 december 2024
- Senast uppdaterad: 23 december 2024
Medicintekniska produkter innefattar ett mycket brett område av produkter som är avsedda att användas inom alla former av hälso- och sjukvård samt omsorg, men också av konsumenter. Därför är det viktigt att produkterna tillverkas, används och kasseras på ett resurseffektivt sätt.
Produktområdet omfattar allt från enkla produkter som luskammar och plåster till stora avancerade system som till exempel magnetkameror och kirurgiska robotar. Det kan vara sterila engångssprutor som används en kort stund eller operationsutrustning som används i tiotals år. Vissa produkter som höftledsimplantat och implanterbara ögonlinser används livet ut.
Till medicintekniska produkter hör även hjälpmedel för funktionsnedsatta, tandvårdsprodukter, preventivmedel utan läkemedel, produkter för diagnostik samt appar med medicinskt syfte.
Exempel på konsumentprodukter är glasögon, kontaktlinser, kondomer, plåster och graviditetstester. På den svenska marknaden anses det finnas närmare en miljon olika medicintekniska produkter.
Påverkan under hela livscykeln
Påverkan på och utsläpp till miljön från medicintekniska produkter kan ske under hela produktens livscykel och omfattar allt från resursförbrukning och tillverkning till användning och avfallshantering.
Miljöpåverkan från medicintekniska produkter omfattar klimatpåverkan, användning av råvaror och energiförbrukning samt utsläpp av miljöfarliga ämnen men kan variera stort beroende på produktens konstruktion och avsedda ändamål.
Har du synpunkter på den här informationen?
Kontakta oss
Läkemedelsverket
Öppettider: vardagar 08.00-16.30
Växel: 018-17 46 00
E-post: registrator@lakemedelsverket.se