Väsentlig ändring - enligt MDR
- Publicerad: 6 april 2020
- Senast uppdaterad: 18 oktober 2024
Sponsor ska anmäla planerade väsentliga ändringar och sedan avvakta Läkemedelsverkets tillstånd innan ändringarna implementeras.
En ändring som sannolikt väsentligt kommer att påverka försökspersonernas säkerhet, hälsa eller rättigheter, eller tillförlitligheten eller robustheten hos de kliniska data som genereras vid den kliniska prövningen betraktas som en väsentlig ändring.
Ytterligare vägledning om vad som kan betraktas som en väsentlig ändring finns i dokumentet med frågor och svar om klinisk prövning.
Dokumentet är framtaget av den europeiska samordningsgruppen för medicintekniska produkter, Medical Devices Coordination Group (MDCG).
Skicka ändringsanmälan
Ändringar anmäls via e-tjänsten.
Det går också bra att skicka in anmälningar om ändringar via e-post eller på DVD/CD eller USB med post.
E-post: registrator@lakemedelsverket.se
Post:
Läkemedelsverket
Box 26
751 03 Uppsala
Dokumentation
I anmälan om väsentlig ändring ska skälen till de föreslagna ändringarna av prövningen tydligt framgå.
Fyll i blankett för väsentlig ändring enligt MDR.
För att underlätta bedömningen av ändringarna ska de dokument som tidigare skickats in till Läkemedelsverket och som påverkas av ändringen skickas in i två versioner. En version med spårade ändringar och en utan spårade ändringar.
Vid anmälan av ytterligare prövningsställen ska sponsor bifoga bevis för att nya prövare och prövningsställen är kapabla att utföra den kliniska prövningen i enlighet med den kliniska prövningsplanen.
Prövares kompetens ska styrkas genom CV, det gäller huvudprövaren på varje prövningsställe. Att prövningsstället är rustat för att bedriva den aktuella prövningen bör bekräftas genom intyg från ansvarig person på prövningsstället.
Vid byte av huvudprövare på redan godkänt prövningsställe, ska CV bifogas för den nya huvudprövaren.
Kom också ihåg att bifoga ett uppdaterat faktureringsunderlag med ändringsanmälan.
Handläggning
För prövningar som påbörjats enligt MDR (det vill säga prövningar där den ursprungliga ansökan eller anmälan gjorts till Läkemedelsverket efter den 25 maj 2021 och nödvändiga tillstånd erhållits) skickar Läkemedelsverket en bekräftelse att anmälan om väsentlig ändring mottagits.
Läkemedelsverket kan komma att kontakta sponsor under handläggningstiden om anmälan behöver kompletteras i något avseende. Läkemedelsverket har också möjlighet att förlänga handläggningstiden med ytterligare sju dagar. Sponsor meddelas om en sådan förlängning skulle vara aktuell.
Sponsor behöver avvakta 38 kalenderdagar (eller 45 dagar om handläggningstiden blivit förlängd) efter det att anmälan gjordes, eller att Läkemedelsverket meddelar sitt godkännande innan handläggningstiden har passerat, innan ändringen får implementeras.
Etisk prövning av väsentlig ändring
Innan en väsentlig ändring får införas ska den också etikprövas. För alla anmälningar om väsentliga ändringar samordnar Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten sina tillståndsförfaranden. Det krävs därmed inget separat inskick till Etikprövningsmyndigheten.
Sedan den 26 maj 2024 samordnar Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten handläggningen av alla anmälningar om väsentlig ändring av kliniska prövningar under MDR, oavsett om den initiala anmälan eller ansökan för prövningen följde ett samordnat tillståndsförfarande eller inte.
Blanketten ”Ansökan om ändring – medicintekniska produkter” som hämtas på Etikprövningsmyndighetens webbplats ska alltid fyllas i och bifogas anmälan till Läkemedelsverket.
Läkemedelsverket vidarebefordrar relevanta handlingar gällande den väsentliga ändringen till Etikprövningsmyndigheten för granskning. Etikprövningsmyndigheten lämnar därefter sitt yttrande till Läkemedelsverket.
Läkemedelsverket beaktar Etikprövningsmyndighetens yttrande innan Läkemedelsverket fattar ett beslut gällande den väsentliga ändringen. Detta beslut avser både Läkemedelsverkets och Etikprövningsmyndighetens granskning.
Om inget beslut har utfärdats efter 38 dagar (eller 45 dagar om handläggningstiden blivit förlängd) efter en komplett anmälan om väsentlig ändring skickats in till Läkemedelsverket så innebär det ett tyst godkännande och ändringen får enligt bestämmelserna i MDR implementeras i prövningen utan beslut från myndigheten.
Icke-väsentliga ändringar
Det är sponsor som bedömer om en planerad ändring motsvarar en väsentlig ändring eller en icke-väsentlig ändring utifrån artikel 75.1 i MDR och kompletterande vägledningsdokument MDCG 2021-6 Rev. 1 – Questions & Answers regarding clinical investigation.
Sponsor uppmanas att dokumentera sin bedömning av om en planerad ändring är väsentlig eller icke-väsentlig inklusive motiveringen till bedömningen.
Sponsor kan genomföra icke-väsentliga ändringar i en klinisk prövning utan att meddela Läkemedelsverket. De icke-väsentliga ändringarna ska föras in i relevanta studiedokument och dokumenten versionhanteras för att säkerställa spårbarhet gällande vad som har ändrats när.
I samband med att sponsor längre fram har anledning att skicka in dokumentation till Läkemedelsverket (till exempel i samband med anmälan om väsentlig ändring) ska även de tidigare införda icke-väsentliga ändringarna vara tydligt uppmärkta, till exempel som spårade ändringar i de berörda i studiedokumenten.
Prövningar som har fått tillstånd enligt tidigare regelverk
För prövningar som anmälts före den 26 maj 2021 och därefter fått tillstånd av Läkemedelsverket finns ingen särskild blankett och heller ingen lagstadgad handläggningstid för anmälan om väsentlig ändring. Sökande behöver invänta Läkemedelsverkets beslut om den väsentliga ändringen innan den implementeras.
Mottagningsbekräftelse för anmälan om väsentlig ändring skickas inte ut. Däremot meddelar Läkemedelsverket alltid sponsor om anmälan inte är valid och vilka dokument som anmälan behöver kompletteras med.
I anmälan om väsentlig ändring bör skälen till de föreslagna ändringarna av prövningen framgå, antingen av reviderade dokument eller i ett separat följebrev.
För att underlätta bedömningen av ändringarna bör de dokument som påverkas av ändringen skickas in i en version med spårade ändringar och en ren version. Om informationen i den ursprungliga anmälningsblanketten påverkas av ändringarna bör denna uppdateras och bifogas.
Anmälan om ändringar av prövningsplanen ska dateras och signeras av sponsor och berörd huvudprövare/koordinerande prövare.
Vid anmälan av ett nytt prövningsställe ska CV bifogas för huvudprövaren på det nya prövningsstället. Vid byte av huvudprövare på redan godkänt prövningsställe, ska CV bifogas för den nya huvudprövaren.
För dessa äldre prövningar sker ingen samordnad handläggning med Etikprövningsmyndigheten, varför forskningshuvudmannen kan behöva göra en separat ändringsansökan till Etikprövningsmyndigheten.
Har du synpunkter på den här informationen?
Kontakta oss
Enheten för kliniska prövningar och licenser
E-post: registrator@lakemedelsverket.se
Telefon: 018-17 42 69
Telefontider: måndag, onsdag-fredag 10.00-11.00. Tisdag stängt.
Telefontider under sommar (vecka 26-32) och jul (vecka 52-2): Tisdag och torsdag 10.00-11.00.