Använd medicin på rätt sätt
- Publicerad: 12 mars 2021
- Senast uppdaterad: 25 februari 2022
För att medicin ska fungera så bra som möjligt finns det en del saker att tänka på. Hur mycket medicin ska du ta? När och hur ofta? Kan medicinen tas med mat? Varför kan du inte ta kompisens medicin? Vad gör du om tabletten är svår att svälja? Kan du sluta ta medicinen så fort du känner dig bättre? Vad gör du om du inte mår inte bra av din medicin?

Medicin på recept är bara till dig
Varför ställer läkaren så många frågor när hen ska skriva ut ett recept till dig? Det är många saker en läkare eller sjuksköterska behöver tänka på när hen skriver ut ett läkemedel till just dig.
Några exempel:
Olika medicin för samma sjukdom
En och samma medicin har inte samma effekt på alla människor, och samma sjukdom kan ofta behandlas med olika sorters medicin. Så ibland kan du få prova flera olika innan ni hittar den medicin som passar bäst för just dig.
Mängden medicin: dosen
Mängden medicin, som ofta kallas dos, handlar om hur mycket du ska ta av din medicin. Även om du tar samma sort som en kompis kan ni behöva olika stor dos. Det beror på att det finns många saker som kan påverka vilken dos som är bäst. Din kompis kanske har andra sjukdomar, eller någon allergi, eller tar kanske andra mediciner som påverkar. Eller så kanske du och din kompis väger olika mycket.
Ålder och vikt
Din ålder påverka medicinens effekt på kroppen. Samma medicin kan alltså ge olika effekt på barn, vuxna och äldre. Också kroppsvikten kan spela roll! Två personer som väger olika mycket kan behöva ta olika mycket av samma medicin för att få bra effekt.
Krockar mellan olika mediciner
Vissa mediciner passar inte att ta tillsammans. De påverkar varandra och kan till exempel öka eller minska varandras effekt. En del mediciner påverkar varandra så mycket att du inte kan ta dem samtidigt alls, eftersom du kan bli allvarligt sjuk. Därför ska du alltid berätta för din läkare vilka mediciner du redan tar. Det gäller även för vitaminer och hälsokost.
Det här är viktigt!
Ge aldrig din receptbelagda medicin till någon annan. Den personen kan få biverkningar eller i värsta fall bli allvarligt sjuk. Och använd såklart inte själv någon annans mediciner, även om du tror att de kan fungera för dig.
Medicin utan recept - receptfritt
En del mediciner kan du köpa på apoteket utan recept, till exempel hostmedicin eller olika värktabletter. De kallas ofta receptfria mediciner. Läs mer om att köpa medicin:
När, var och hur?
För att medicinen ska fungera så bra som möjligt finns det en del du behöver hålla koll på. Bland annat hur mycket medicin du ska ta, om du kan ta det med mat, hur ofta du ska ta det, eller om du kan dela en tablett eller inte. Rätt dos vid rätt tidpunkt och på rätt sätt är en bra ramsa att komma ihåg!
Följ läkarens eller apotekets instruktioner
För att en medicin ska fungera behöver du använda den på rätt sätt. Lyssna när läkaren berättar vilken medicin du ska få och hur du ska använda den. Skriva gärna ner det för att komma ihåg och passa på att ställa frågor om det är något du inte förstår. När du hämtar ut din medicin kan du också fråga personalen på apoteket.
Var står det hur du ska göra?
När du får en medicin på recept sätter apoteket en etikett på burken eller kartongen. Där står det hur du ska ta medicinen, hur mycket (hur stor dos) du ska ta och mot vad.
Om du har köpt en receptfri medicin kan du läsa på pappret som ligger i kartongen, bipacksedeln, hur stor dos du ska ta. Där finns också en massa annan fakta. Om du undrar något kan du fråga personalen på apoteket.
Rätt dos är viktigt
Om du tar för liten dos kommer inte medicinen att fungera som den är tänkt. Kanske fungerar den dåligt, eller inte alls. Om du tar för stor dos får du inte bättre effekt av medicinen. Istället kan du få många biverkningar, och till och med bli förgiftad. Många mediciner har en maximal dos du kan ta varje dag, och om du tar mer riskerar du att bli skadad.
Du ska aldrig ändra dosen själv för en medicin som du har fått på recept. Prata med din läkare om du tror att du behöver ändra dosen.
Till exempel kan du inte ta dubbelt så många värktabletter fast du har superont i magen. Det ger ingen bättre lindring av magontet och dessutom finns det en risk att du kan få skador på din lever.
För vissa sjukdomar, som diabetes, måste du lära dig hur du själv kan ändra dosen beroende på vad du äter eller om du ska träna. Din läkare eller sjuksköterska hjälper dig med det.
Ta medicin vid rätt tidpunkt
En del mediciner räcker ett helt dygn, och då ska du bara ta en dos om dagen. Andra mediciner måste tas flera gånger om dagen för att effekten ska räcka hela dygnet.
Till exempel kan det på läkemedelsförpackningen stå 1–2 tabletter 3–4 gånger om dagen. Detta betyder att du får ta högst två tabletter ungefär var åttonde timme och att du som mest kan ta åtta tabletter om dagen, utspritt ungefär jämnt över dygnet.
En del mediciner måste du ta vid ett visst tillfälle, till exempel när du äter en måltid. Ibland får du välja tid själv, och då kan det vara bra att du bestämmer dig för att alltid ta medicinen när du till exempel borstar tänderna eller när du ska äta.
På vilket sätt ska du ta din medicin?
Tabletter, pulver, kapslar, sprutor, sprayer … Fråga läkaren eller på apoteket och läs på apoteksetiketten eller på bipacksedeln hur du ska ta just din medicin.
Läs mer om olika sätt att ta medicin här:
Kan du ta medicin med mat?
Det kan vara bra att ta medicin samtidigt som du äter, för att lättare komma ihåg att ta den då. Tänk på att kolla om det går! En del mediciner måste alltid tas tillsammans med mat för att fungera bra, medan andra måste tas mellan måltiderna.
Exempel
- Slemhinnan i tarmen får svårare att ta upp medicin mot infektioner (antibiotika) om du tar det tillsammans med till exempel mjölk eller yoghurt. Det beror på att kalken i mjölken binder ihop sig med medicinen.
- Vissa vanliga mediciner mot värk ger färre biverkningar som illamående eller magont om de tas tillsammans med mat.
När kan du sluta?
Om du har fått en medicin som du ska ta en bestämd tid (till exempel tio dagars behandling med antibiotika mot en infektion) kan du inte sluta ta den även om du känner dig friskare efter ett par dagar. Du ska fortsätta tills den bestämda tiden är slut.
En del mediciner ska du inte sluta med tvärt, utan du måste minska dosen under en längre tid för att vänja kroppen och inte få biverkningar.
Ibland kan du få biverkningar som gör att behandlingen måste avbrytas eller att du behöver byta till en annan sort. Prata med din förälder, skolsköterska eller läkare.
Tips om du har svårt att svälja tabletter
Om du har svårt att svälja tabletter kanske du vill dela eller tugga sönder dem. Men det finns många tabletter som inte får delas, tuggas eller krossas eftersom det gör att medicinen smälter för tidigt i magen och inte fungerar, eller så kan magen bli irriterad.
- Fråga om din medicin går att dela eller tugga sönder.
- Fråga om medicinen finns som flytande lösning istället för tablett.
- På apoteket kan du köpa en sorts tablettöverdrag som gör tabletten hal och lättare att svälja.
Alkohol och medicin
Det är ingen bra idé att dricka alkohol medan du tar medicin. Medicin och alkohol kan förstärka varandras effekter. Om du till exempel dricker alkohol och tar paracetamol (en vanlig receptfri medicin mot värk) kan din lever bli skadad.
Alkohol kan göra att kroppen bryter ner vissa mediciner snabbare och då fungerar din medicin mycket sämre. Andra mediciner bryts ner långsammare av alkohol och då får du biverkningar istället.
Vad gör du om något inte känns bra?
Om det inte känns bra efter att du tagit din medicin finns det några saker du kan tänka igenom för att ta reda på om problemet hänger ihop med medicinen. Det är som att du gör en felsökning på din egen medicinanvändning.
Fråga dig själv:
Har jag följt instruktionerna?
Det är viktigt att följa instruktionerna om hur och när du ska ta din medicin. Kanske har du missat en dos, tagit för stor dos eller inte tagit den på rätt sätt? Allt detta kan göra att du får biverkningar. Ta stöd av din förälder eller sjukvården för att se om du behöver ändra något.
Tar jag andra mediciner eller kosttillskott?
Kanske använder du någon receptfri medicin eller ett hälsokostpreparat som krockar med medicinen? Det kan göra att du får biverkningar eller att din behandling inte fungerar som den ska.
Kan det vara en olaglig medicin jag har tagit?
Tar du en medicin som du inte har köpt på apotek eller i en mataffär som säljer godkända mediciner? Då kan du ha köpt ett förfalskat medel, en olaglig medicin. Den kan innehålla fel ämnen, för hög eller låg dos verksamt ämne och ge dig biverkningar eller förgifta dig om det innehåller ett skadligt ämne. Du kan också må dåligt för att dina besvär eller sjukdom inte har behandlats på rätt sätt.
Kan det vara biverkningar av medicinen?
Ofta är biverkningar lindriga och ofarliga och en del går över när du har använt medicinen en tid. Det kan vara svårt att veta om det verkligen är biverkningar av medicinen, eller om besvären beror på något annat. Fråga sjukvården och be din förälder om hjälp med det. Du kan också läsa informationen i bipacksedeln eller fråga på apoteket. Om du får besvärliga biverkningar kanske du måste sluta med medicinen, ändra dos eller byta medicin.
Kan jag vara allergisk?
Ibland kan biverkningar bero på att du är allergisk mot något ämne i medicinen. Då hjälper det inte att minska dosen, utan du måste sluta med din behandling. Kontakta din läkare för att få hjälp med att byta medicin. Om du misstänker att du själv eller någon annan har fått en allergisk reaktion ska du kontakta sjukvården.
Om du har råkat få i dig för mycket medicin ska du prata med en vuxen och kontakta Giftinformationscentralen, som svarar på frågor om akuta förgiftningar dygnet runt.
Hur ska medicin förvaras?
Precis som mat kan medicin bli dålig eller hålla kortare tid om den förvaras på fel sätt. Vissa mediciner ska förvaras i kylskåp, andra i rumstemperatur. En del är känsliga för solljus, om det är fuktigt där de förvaras (till exempel i badrummet) eller om temperaturen blir för hög (till exempel i ett soligt fönster).
På förpackningen kan du läsa om det är något särskilt som just din medicin ska förvaras på något särskilt sätt.
Tänk på att medicin kan se ut som godis för små barn och att de kan bli sjuka om de skulle ta din medicin av misstag. Så tänk på att förvara medicin så att till exempel yngre syskon inte kan komma åt den.
Lämna in gammal medicin på apoteket
Medicin som har blivit för gammal eller som blivit över ska lämnas in på apoteket för att förstöras. Om man kastar medicin i de vanliga soporna eller spolar ner den i toaletten så hamnar den ute i naturen. Det påverkar fiskar och vattenlevande djur och kan skada djuren, till exempel så att fiskar inte kan föröka sig.
Och om antibiotika, som används mot bakterieinfektioner, hamnar i naturen kan den sluta fungera. Det beror på att bakterierna vänjer sig vid antibiotikan och bygger upp en motståndskraft. Det kallas att de blir resistenta mot antibiotikan. Om det inte förhindras kommer det till slut inte att finnas någon antibiotika alls som fungerar och som kan ges till exempel till den som ligger på sjukhus och har en allvarlig infektion.