IVD-produkter
- Publicerad: 14 juni 2024
- Senast uppdaterad: 6 november 2024
Medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik, även kallade IVD-produkter, är medicintekniska produkter som är avsedda att användas vid undersökning och analys av prover från människokroppen, för att ge information med ett medicinskt syfte. IVD-produkter ska tillverkas, släppas ut, tillhandahållas och tas i bruk enligt regelverket IVDR.
Informationen om medicintekniska produkter på Läkemedelsverkets webbplats gäller även för IVD-produkter, om inget annat anges. Detta eftersom kraven i MDR och IVDR i huvudsak är desamma. På den här sidan har vi samlat information som gäller specifikt för just IVD-produkter.
De flesta IVD-produkter används i kontrollerad laboratoriemiljö av personal med särskild kompetens. Det finns också patientnära tester (snabbtester) som kan användas av annan vårdpersonal och självtester som kan användas av privatpersoner utanför vården.
IVD-produkter ska följa alla tillämpliga krav i regelverket IVDR, alltså förordning (EU) 2017/746 om medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik. Vissa av kraven kommer från grundläggande definitioner och krav i regelverket för medicintekniska produkter, MDR.
Vad betyder in vitro?
”In vitro” i begreppet in vitro-diagnostik (IVD) betyder ursprungligen “i glas”, då syftande på att analyserna i allmänhet gjordes i glasrör eller petriskålar av glas. Nu används in vitro i betydelsen att analysen sker utanför kroppen.
Detta till skillnad från tester, undersökningar eller mätningar som görs i direktkontakt med kroppen, vilket skulle kunna kallas in vivo-diagnostik. Produkter för in vivo-diagnostik är medicintekniska produkter enligt MDR (förordning 2017/745) eller läkemedel, och de omfattas därmed inte av IVDR.
Kvalificering och klassificering
IVDR reglerar inte själva analysmetoderna, ibland kallade ”assays”. IVDR reglerar endast produkterna som används för att utföra en analys enligt en viss metod. En och samma analys eller ”assay” kan ofta utföras med olika IVD-produkter. Bruksanvisningen som bland annat beskriver hur produkten ska användas är dock en del av produkten. Läs mer om bruksanvisning nedan.
Olika analyser – olika krav
Beroende på produktens avsedda ändamål, avsedda användare och egenskaper kan olika produkter som är avsedda för analys eller diagnos omfattas av olika regelverk. Produkter som används för analys av prov från människokroppen för att ge information med ett medicinskt syfte är IVD-produkter, och omfattas därmed av IVDR. Produkter för analys eller undersökning som används i kontakt med människokroppen är inte IVD-produkter.
Analysprodukter som omfattas av IVDR
- har ett medicinskt ändamål (enligt MDR)
- är avsedda för analys av prov från människokroppen
- används inte i kontakt med kroppen, analysen sker in vitro
- ska ge information om något av de ändamål som listas i IVDR.
Exempel på analysprodukter som omfattas av IVDR: Analysutrustning, reagenser, programvara och provbehållare for covidtest, graviditetstest och blodgruppsanalys.
Analysprodukter som omfattas av MDR
- har ett medicinskt ändamål (enligt MDR)
- är inte avsedda för analys av prov från människokroppen
- används i direktkontakt med kroppen.
Exempel på analysprodukter som omfattas av MDR: Stetoskop för att undersökning av hjärtat, ultraljudsutrustning för undersökning av graviditetförlopp.
Analysprodukter som varken omfattas av MDR eller IVDR
- saknar medicinskt ändamål (enligt MDR och IVDR) eller
- är avsett för analys av prov från djur eller miljö eller
- är läkemedel.
Exempel på analysprodukter som varken omfattas av MDR eller IVDR: Produkter för analys av förekomst av narkotiskt preparat, produkter för analys för fastställande av släktskap.
Kvalificering – omfattas produkten av IVDR?
I IVDR innebär kvalificering att avgöra om produkten omfattas av regelverket.
Detta görs genom att
- avgöra om produkten överhuvudtaget är en medicinteknisk produkt, genom att jämföra det avsedda ändamålet med definitionen i MDR artikel 2.1
- jämföra produktens avsedda ändamål med definitionen av en medicinteknisk produkt för in vitro-diagnostik. Definitionen finns i artikel 2.2 i IVDR.
Klassificering – vilken riskklass tillhör produkten?
I IVDR innebär klassificering att avgöra vilken riskklass som produkten omfattas av. Riskklasserna i IVDR är A–D, där A innebär lägst risk och D högst. Riskklassen styr vilka delar av regelverket som ska tillämpas för produkten.
Vilken riskklass produkten omfattas av beror på
- produktens avsedda ändamål
- vem som ska använda produkten
- vad produkten består av.
Riskklassningen beskrivs av ett antal klassificeringsregler som finns i bilaga VIII i IVDR. De allra flesta produkter som ger analysresultat tillhör någon av de riskklasser som kräver bedömning hos anmält organ, det vill säga klass B, C och D. Produkter i klass A omfattas endast om de är avsedda för sterilt bruk.
Undantag för RUO-produkter
Kraven i IVDR ska inte tillämpas på produkter som endast är avsedda att användas för forskningsändamål. Det är tyvärr inte ovanligt att RUO-begreppet missförstås.
Drogtester, faderskapstester och andra tester som inte är IVD-produkter
En produkt som inte har ett medicinskt syfte enligt definitionerna i IVDR är inte medicinteknisk produkt och därmed inte heller en IVD-produkt.
Detta gäller till exempel produkter med något av följande syften:
- ge information för brottsrubricering
- upptäcka missbruk av alkohol eller droger
- avgöra släktskap, till exempel faderskapstest.
Däremot omfattas en sådan produkt av IVDR om den är avsedd för in vitro-undersökning av mänskliga prover, och därför även har ett medicinskt syfte.
Olika produkter som av sina respektive tillverkare är avsedda för till exempel detektion av droger kan ha olika avsedda ändamål. Därmed kan vissa omfattas av IVDR och andra inte.
Snabbtester, självtester och egenprovtagning
I IVDR finns särskilda krav för vissa IVD-produkter, till exempel produkter för patientnära testning (snabbtester) och självtester.
Patientnära tester, snabbtester och självtester
Snabbtester och självtester är IVD-produkter som är utformade för att ge snabba resultat och användas utanför laboratoriemiljö. Regelverket använder termen ”produkt för patientnära testning”, men de brukar ofta kallas för ”snabbtester” och ibland ”point-of-care test” (POCT) i dagligt tal. Både snabbtester och självtester är oftast avsedda för så kallad screening och man kan behöva genomföra kompletterande tester för att bekräfta resultatet.
- Självtester är avsedda att användas av privatpersoner, alltså personer utanför hälso- och sjukvård, och måste genomgå särskild granskning av ett anmält organ för att få CE-märkas och säljas.
- Snabbtester (patientnära tester) ska bara användas i hälso- och sjukvård och får inte säljas till andra (till exempel lekmän).
Produkter för egenprovtagning eller självtestning
Till skillnad från självtester, som beskrivs i stycket ovan, finns produkter och artiklar (till exempel tops och provrör) som används för att ta ett prov hemma som sedan lämnas till hälso- och sjukvården eller laboratorieföretag för analys. Sådana produkter är inte självtester utan produkter för egenprovtagning. Om produkten för egenprovtagning enbart innehåller provbehållaren och instruktioner för provtagning (som inte är invasiv) så omfattas den av IVDR.
Kit, provbehållare och ”provtagningskit”
Produkter för provtagning och förvaring av prov
Enligt IVDR är provbehållare en medicinteknisk produkt för in vitro-diagnostik, eftersom den är särskilt avsedd att fungera som en skyddande behållare för prover från människokroppen inför diagnostisk undersökning in vitro. Provbehållare kan till exempel vara rör eller flaskor med eller utan stabiliserande ämnen, som ska säkerställa provets kvalitet inför en specifik analys. Provbehållare som inte är särskilt avsedda för detta ändamål omfattas inte av IVDR.
Ofta behöver man använda en artikel som är invasiv för provtagningen. MDR definierar en invasiv produkt som en produkt som helt eller delvis tränger in i kroppen, antingen genom en kroppsöppning eller genom kroppens yta. Det kan till exempel vara en nål, en lansett eller ett munstycke. Sådana artiklar omfattas inte av IVDR, utan av MDR och de ska alltså CE-märkas som medicintekniska produkter.
Kit och andra kombinationer
IVDR reglerar både enskilda IVD-produkter och kombinationer av komponenter som packats tillsammans och som tillsammans har ett ändamål som täcks in av definitionen av en IVD-produkt i IVDR. Sådana kombinationer kallas ”kit” (uppsättning). Ett kit ses som en IVD-produkt i sig själv och hela kombinationen ska alltså CE-märkas för sitt avsedda ändamål.
Kit kan innehålla kombinationer av produkter som är IVD-produkter, andra medicintekniska produkter eller andra artiklar. Minst en artikel ska vara en IVD-produkt och hela kombinationens ändamål ska täckas in av definitionen i IVDR.
Om flera artiklar kombineras för att användas tillsammans vid provtagning inför en IVD-analys så betraktas hela kombinationen som ett kit under IVDR, och alltså inte som en modulsammansatt produkt som regleras av MDR. Detta gäller även om kombinationen innehåller produkter som i sig själva regleras av MDR, till exempel en provpinne, tops, lansett eller en nål för att ta blodprov eller prov från en slemhinna.
Riskklassificeringen för provbehållare är den lägsta (A), och därmed är även kraven de lägsta för att CE-märka provbehållare. Kraven för andra IVD-produkter kan variera, och för självtester krävs till exempel ett anmält organ. Här finns alltså en fin gränsdragning mellan vad som är provtagning, provberedning och steg som förbereder eller ingår i analysen, som man noga måste beakta om man vill kombinera artiklar och produkter för provtagning eller till ett kit avsett för analys.
Lär dig mer om IVD-produkter
Här på Läkemedelsverkets webbplats finns mer ingående information kopplad till IVD-produkter och regelverket IVDR. Nedan har vi samlat utvalda delar med hänvisningar för ytterligare information.
CE-märkning eller egentillverkning
Alla medicintekniska produkter som omfattas av IVDR ska vara CE-märkta. Undantag finns för produkter som endast tillverkas och används inom en hälso- och sjukvårdsinstitution. Sådana produkter ska i stället följa kraven för egentillverkning i IVDR, och ska inte CE-märkas.
Observera att egentillverkning inte kan tillämpas av alla laboratorier, utan endast av de som är svenska hälso- och sjukvårdsinstitutioner.
Kvalitetsledningssystem
IVDR ställer krav på att tillverkaren ska upprätta, dokumentera, genomföra, underhålla, hålla uppdaterat och kontinuerligt förbättra ett kvalitetsledningssystem (”QMS”). Det räcker inte att man har ett kvalitetsledningssystem enligt ISO 13485, ISO 17025, ISO 15189 eller om man har ackreditering för sina analysmetoder.
Utveckling, testning och tillverkning
IVDR ställer krav på bland annat utveckling, testning, konstruktion, prestandautvärdering, tillverkning och hantering av ändringar. Även kraven på märkning och bruksanvisning ska uppfyllas.
En central del i IVDR är att visa att de allmänna kraven på säkerhet och prestanda (GSPR) i bilaga I uppfylls. Samtliga krav ska uppfyllas, om man inte kan visa att och motivera varför de inte är tillämpliga. Vilka krav som är tillämpliga beror bland annat på produktens egenskaper och avsedda ändamål. Bland kraven i GSPR finns till exempel några som specifikt handlar om självtester och patientnära tester, som detta krav i avsnitt 19.1:.
19.1 Produkter som är avsedda för självtestning eller patientnära testning ska konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de fungerar i enlighet med det avsedda ändamålet, med beaktande av de avsedda användarnas kompetens och de medel som står dem till buds samt påverkan från de variationer som rimligen kan förutses i de avsedda användarnas teknik och deras omgivning. Det ska vara lätt för de avsedda användarna att förstå och tillämpa tillverkarens information och anvisningar för att korrekt tolka det resultat som produkten ger och undvika vilseledande information. Vid patientnära testning ska det av tillverkarens upplysningar och anvisningar tydligt framgå vilken utbildning, vilka kvalifikationer och/eller vilken erfarenhet användaren måste ha.
Kliniska data och prestandautvärdering
Utvärdering av en IVD-produkts säkerhet och prestanda är en viktig del av den tekniska dokumentation som behövs för att produkten ska kunna CE-märkas, och därmed släppas ut på marknaden. Utvärderingen ska baseras på klinisk evidens som inhämtas, sammanställs, bedöms och analyseras. Kliniska data och prestandautvärdering ska finnas för alla produkter som omfattas av IVDR.
I vissa fall behöver man även göra studier för att fastställa eller bekräfta den analytiska eller kliniska prestandan. Processen för att samla in och utvärdera klinisk evidens ska vara systematisk, planerad, kontinuerlig och omfatta utvärdering av såväl positiva som negativa data.
Risker och riskhantering
Precis som för alla andra medicintekniska produkter så finns det risker vid användning av IVD-produkter. Produkterna och deras tillbehör kan till exempel ofta innehålla farliga eller smittförande ämnen.
Eftersom patienten oftast inte kommer i kontakt med själva produkten är patientriskerna för IVD-produkter främst indirekta. Exempel på indirekta risker kan komma från utebliven behandling om man får ett falskt negativt provresultat eller från onödig behandling om man får ett falskt positivt provresultat. Allvarligheten varierar med sjukdomen eller tillståndet som analyseras och med behandlingen som ges eller inte ges.
Ibland kan även ett fördröjt analysresultat vara allvarligt, om det är bråttom att sätta in rätt behandling, till exempel blodgruppsanalys vid akuta olyckor.
Direkta risker uppträder främst för den eller de som använder produkten, förbereder eller utför analysen. Tillverkaren behöver beakta samtliga risker, både direkta och indirekta, för både patienten och alla personer som ska använda eller kan väntas komma i kontakt med produkten. Detta kan till exempel vara personer som ska hantera transport, lager och avfall.
Vid riskanalys och riskhantering för IVD-produkter kan det vara bra att tänka på att analys med IVD-produkter omfattar flera steg, från provtagning till tolkning av analysresultat, där olika risker som både kan påverka analysresultatet och inblandade personer kan förekomma.
Exempel på risker
Här följer exempel på uppdelning och olika typer av risker för varje delsteg.
Stegen och riskerna varierar beroende på produkten i sig, dess tillbehör och på vad man ska analysera.
Provtagning
Provtagning kan bland annat utföras genom nålstick, biopsi, swabb och utandning för att samla in blod, saliv, vävnad eller utandningsluft som senare ska analyseras.
Risker vid provtagning:
- biologiska risker från smitta i blod, saliv, eller vävnad
- fysikaliska risker vid kontakt med stickande och skärande provtagningsmaterial, utrustning eller tillbehör
- risk att felaktigt utförd provtagning påverkar provets kvalitet negativt, som i sin tur kan leda till falska resultat.
Provberedning
Provberedning omfattar ofta flera steg som alla kan medföra risker. Sådana steg kan bland vara tillsats av buffert, centrifugering, gjuta in i paraffin, avparaffinisering och extraktion av DNA/RNA.
Risker vid provberedning:
- biologiska risker från smitta i blod, saliv, eller vävnad
- fysikaliska risker vid kontakt med stickande och skärande provtagningsmaterial, utrustning eller tillbehör eller från värme och kyla som behövs i beredningen
- kemiska risker vid kontakt med reagenser, olika tillbehör och allmän laboratorieutrustning
- risk att felaktigt utförd provtagning påverkar provets kvalitet negativt, som i sin tur kan leda till falska resultat.
Förvaring av prov
För att analysen ska ge tillförlitliga resultat behöver ofta provet förvaras, och ibland transporteras, om det inte kan analyseras i samband med provtagningen.
Risker vid förvaring av prov:
- fysikaliska risker för den som hanterar provet, till exempel kontakt med flytande kväve eller andra frysanordningar som behövs för att hålla provet vid rätt temperatur
- provets kvalitet kan påverkas av både material och utformning på förvaringskärl samt av tid och temperatur under förvaringen och eventuell transport. Detta medför risker för påverkan på analysens tillförlitlighet och för falska resultat.
Förvaring och beredning av reagens och material
För att analysen ska ge tillförlitliga resultat behöver ofta reagens, kontrollmaterial, kalibratorer och referensmaterial beredas inför analys. Sådana steg kan vara att rekonstituera frystorkat material, att tina fryst material, att odla upp och preparera celler. Även förvaring av reagenser är viktigt för att säkerställa tillförlitliga analysresultat.
Risker vid förvaring och beredning av reagenser och material:
- biologiska risker för smitta vid kontakt med referensmaterial och kontrollmaterial
- fysikaliska risker för klämskador, stickskador, skärsår och strålskador från användning av allmän laboratorieutrustning och analysutrustning
- risk för påverkan på analysens tillförlitlighet och för falska resultat från felaktiga förvaringsbetingelser och beredningsförfaranden för reagenser, kontrollmaterial kalibratorer och referensmaterial, som kan påverka deras prestanda, både i biologiska och kemiska reaktioner.
Förbereda analys
För att analysen ska ge tillförlitliga resultat behöver ofta analysutrustningen förberedas inför analys. Sådana steg kan vara att kalibrera eller kontrollera mätutrustning, skapa standardkurvor och mäta kontrollmaterial.
Risker vid förberedelse för analys:
- biologiska risker för smitta vid kontakt med referensmaterial och kontrollmaterial
- fysikaliska risker för klämskador, stickskador, skärsår och strålskador från användning av allmän laboratorieutrustning och analysutrustning
- risk för påverkan på analysens tillförlitlighet och för falska resultat från felaktig kalibrering eller kontroll av mätutrustning och annan apparatur som påverkar analysen som kan påverka deras prestanda, både i biologiska och kemiska reaktioner.
Genomföra analys
Vanliga analysmetoder för IVD-produkter bygger på immunhistokemi, PCR, RT-PCR, mikroskopering, sekvensering och ELISA, men även andra metoder förekommer. Alla metoder har sina begränsningar och risker. För att analysen ska ge tillförlitliga resultat behöver analysutrustningen hanteras korrekt, reagenser, kontrollmaterial och referensmaterial måste ha beretts och förvarats korrekt och provet måste ha beretts och förvarats korrekt. Korrekt innebär att följa tillverkarens bruksanvisning för produkten eller produkterna och att ha tillräcklig kunskap om hantering av allmän laboratorieutrustning och metoder. Samtliga delar kan påverka riskerna för den som utför analysen och för analysresultatets tillförlitlighet.
Risker vid genomförande av analys:
- biologiska risker för smitta vid kontakt med referensmaterial, kontrollmaterial och prover
- fysikaliska risker för klämskador, stickskador, skärsår och strålskador från användning av allmän laboratorieutrustning och analysutrustning
- risk för interferens (störning) av biologiska eller kemiska reaktioner från kontaminationer i reagens, provbehållare, analysutrustning
- risk för interferens (störning) av fysikaliska parametrar som ljus, strålning, och färgreaktion från omgivande eller närliggande material eller prover
- risk för falskt positiva och falskt negativa resultat finns alltid för alla analysmetoder och IVD-produkter
- risk för oläsligt resultat och därmed försenad analys, som kan leda till konsekvenser av varierande grad för patienten, beroende på hur bråttom det är att inleda eller ändra behandling
- risk för otillräcklig prestanda, uttryckt som sensitivitet, specificitet, precision (repeterbarhet och reproducerbarhet), noggrannhet, detektionsgräns, kvantifieringsgräns, mätområde, linearitet, gränsvärden och så vidare.
Tolka analysresultat
Analysresultaten måste alltid tolkas för den enskilda patienten. Mätvärden eller andra analysresultat för patienten jämförs då ofta med standardkurvor eller referensbibliotek. Ibland görs avläsning och tolkning manuellt och ibland används mer eller mindre sofistikerade algoritmer. Alla analysmetoder innebär risk för falskt positiva och/eller falskt negativa resultat eller att resultatet inte kan tolkas alls.
Risker vid tolkning av analysresultat:
- risk för falskt positiva och falskt negativa resultat finns alltid för alla analysmetoder och IVD-produkter, till exempel feltolkning i jämförelse med referensmaterial och standardkurvor, oavsett om detta görs manuellt eller automatiskt (algoritmer)
- risk för oläsligt resultat eller resultat som inte kan tolkas och därmed försenad analys, som kan leda till konsekvenser av varierande grad för patienten, beroende på hur bråttom det är att inleda eller ändra behandling
- risk för feltolkning i samband med uppdatering av tolkningsalgoritmer.
Kraven på riskhantering finns i artikel 10 i IVDR. Vägledning finns även i standarden ISO 14971 och den tillhörande tekniska rapporten ISO/TR 24971, som specifikt handlar om risker för medicintekniska produkter, där bilaga H handlar om risker för IVD-produkter.
Mer information om riskhantering:
Märkning, bruksanvisning och UDI
Kraven i IVDR på märkning, bruksanvisning och annan information som följer med produkten gäller för alla IVD-produkter. En ny del av märkningen som införs i IVDR är den unika produktidentifieraren ”UDI”.
Observera att vi i Sverige har nationella språkkrav som anger att all information om hur produkten ska användas säkert ska finnas på svenska. Detta gäller även för kontrollpaneler, displayer och användargränssnitt för programvara, oavsett vem som ska använda produkten.
Det finns inga undantag från språkkraven för till exempel professionella användare, som det kan finnas i andra länder. Det finns möjlighet att ansöka om dispens om vissa villkor är uppfyllda.
Regelverk, standarder och gemensamma specifikationer, ”CS”
Regelverket IVDR är lagkrav i hela EU/EES som alltid ska uppfyllas. Vissa delar i IVDR tillåter medlemsländerna att införa kompletterande nationell lagstiftning. I Sverige har vi till exempel nationella språkkrav. Standarder kompletterar regelverket och är frivilliga att tillämpa.
Gemensamma specifikationer är en uppsättning tekniska och/eller kliniska krav som gäller för en produkt, en process eller ett system, som tillägg till kraven i IVDR. Detta beskrivs i artikel 9 i IVDR. De kan till exempel beskriva krav på uppfyllelse av de allmänna kraven på säkerhet och prestanda (GSPR), den tekniska dokumentationen eller prestandautvärderingen. Under det tidigare regelverket IVDD användes i stället benämningen ”tekniska specifikationer”.
Vägledningar
Vägledningar från MDCG
Här hittar du centrala vägledningar specifika för IVD-produkter. Vägledningarna är på engelska. Observera att det alltid är lagtexterna (MDR och IVDR) som anger kraven.
- Vägledning om kvalificering av IVD-produkter - MDCG 2024-11 (engelska) (pdf-dokument, öppnas i ny flik)
- Vägledning om IVD-klassificering - MDCG 2020-16 (engelska) (pdf-dokument, öppnas i ny flik)
- Vägledning om klinisk evidens för IVD-produkter - MDCG 2022-2 (engelska) (pdf-dokument, öppnas i ny flik)
- Vägledning om övergångsbestämmelser för klass D-produkter - MDCG 2021-4 (engelska) (pdf-dokument, öppnas i ny flik)
- Vägledning om väsentliga ändringar i förhållande till övergångsbestämmelserna i IVDR artikel 110.3 - MDCG 2022-6 (engelska) (pdf-dokument, öppnas i ny flik)
Andra vägledningar
Myndigheten i Nederländerna har publicerat ett informationsdokument riktat till IVD-tillverkare på sin webbplats. I dokumentet presenteras resultat från en enkät om övergången till IVDR tillsammans med handfasta råd till tillverkare. Läkemedelsverket ser att det som presenteras i dokumentet är lika relevant för situationen i Sverige.
Relaterad information
Kontakta oss
Enheten för medicinteknik
E-post: registrator@lakemedelsverket.se
Telefon: 018-17 46 00
Enheten har telefontider måndag och fredag 10:00–11:00, och onsdag 13:00–15:00.
Begränsade tider förekommer under sommar, jul och andra helger.