Tillverkningstillstånd för fristående kontrollaboratorier
- Publicerad: 22 oktober 2019
- Senast uppdaterad: 13 mars 2025
Kontroller av läkemedel ska följa god tillverkningssed (GMP). Den som utför de kontroller som ligger till grund för att läkemedlet frisläpps till marknaden inspekteras av Läkemedelsverket.
För kontroller som ligger till direkt grund för frisläppning av läkemedel krävs att kontrollaboratoriet har tillstånd för tillverkning av läkemedel.
Tillverkaren av ett läkemedel för människor respektive djur, samt kliniska prövningsläkemedel för människor eller för djur, är ansvarig för att upprätta och underhålla ett kvalitetskontrollsystem för att utföra nödvändiga kontroller av råvaror, slutprodukter och produktionslokaler.
Följande kontroller utförs vid olika steg i produktionsprocessen:
- råvaror och startmaterial inkluderande aktiva farmaceutiska substanser, hjälpämnen, processvatten och förpackningsmaterial
- mellanprodukter till exempel bulk av tabletter och kapslar, granulat, vätskor och krämer
- färdiga läkemedel i slutlig förpackning
- stabilitetsstudier
- mikrobiologisk kontroll av produktionslokaler (omgivningshygien).
Kontrollerna skall göras enligt god tillverkningssed (GMP) och utförs i flertalet fall i tillverkarens egna laboratorier under det tillverkningstillstånd som Läkemedelsverket utfärdar.
Fristående kontrollaboratorium
Tillverkaren kan välja att kontraktera ut hela eller delar av kvalitetskontrollverksamheten till ett fristående kontrollaboratorium.
Tillverkaren är ansvarig för att se till att:
- varje anlitat fristående kontrollaboratorium arbetar enligt GMP
- ett tekniskt avtal/kontrakt finns utarbetat som reglerar ansvarsförhållanden mellan uppdragsgivare och kontraktstagare
- att kontrollaboratoriet är kompetent att utföra uppdraget, till exempel genom att utföra egen audit.
Ny tolkning och ändrade regler för fristående kontrollaboratorier
Fristående kontrollaboratorier i Sverige som utför kontrollanalyser inför frisläppning av läkemedel har historiskt inte haft tillstånd för tillverkning av läkemedel. De har i stället endast haft GMP-certifikat.
Läkemedelsverket har förändrat sin tolkning vilket innebär att kontrollaboratorier ska ha tillstånd för tillverkning av läkemedel för människor och prövningsläkemedel. Tolkningen finns beskriven i en hemställan från Läkemedelsverket, diarienummer 1.1.5-2021-009913. Kontakta registrator om du vill läsa hemställan.
I EU-förordning 2019/6 om läkemedel för djur framgår att det krävs tillverkningstillstånd för kontroll av läkemedel. Här har alltså regelverket ändrats och inte Läkemedelsverkets tolkning.
Vem och vilka typer av kontroller omfattas av krav på tillstånd
Det är enbart fristående kontrollaboratorier i Sverige som är tillståndspliktiga. Om laboratoriet ligger i ett annat land i EES så gäller den medlemsstatens regler.
Tillståndsplikt gäller för laboratorier som utför kontroller som ligger till direkt grund för läkemedlets frisläppning, det vill säga sådana kontroller som ingår i läkemedlets specifikation. För analyser och lagring av prover i efterkontroller och stabilitetsstudier krävs inte tillstånd för tillverkning. Tillstånd krävs inte heller för analyser av råvaror som används för läkemedelstillverkning. Som tidigare gäller dock att sådana analyser fortfarande ska utföras enligt god tillverkningssed för läkemedel.
Tillverkningstillstånd kräver sakkunnig person
Den som innehar ett tillstånd för tillverkning av läkemedel måste ha en sakkunnig person (QP).
Sakkunnig person för humanläkemedel måste uppfylla kravet enligt 13 § Läkemedelsverkets föreskrifter (HSLF-FS 2021:102) om tillstånd för tillverkning och import av läkemedel. Sakkunnig person för veterinärmedicinska läkemedel måste uppfylla kraven i artikel 97.2 och 97.3 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6. Den som ansöker behöver motivera att sakkunnig har tillräcklig kompetens. För de namngivna ämnen som listas som krav för sakkunnig för humanläkemedel bör den sökande motivera hur sakkunnig person har tillräcklig kompetens i varje enskilt ämne. Hur mycket kunskap som krävs i varje ämne behöver utvärderas för den specifika verksamhet som ansökan omfattar. Så som det anges i 13 § i HSLF-FS 2021:102 är det möjligt att styrka kunskaper i berörda ämnen på annat sätt än med examensbevis eller andra intyg.
Sakkunnigs ansvar vid ett fristående kontrollaboratorium
Kontrollverksamheten är en del av tillverkningen av läkemedel. Sakkunnig för ett kontrollaboratorium ska ha en övergripande kontroll över verksamheten och av de resultat som verksamheten skapar. Granskningen inför frisläppning av analysresultat kan utföras av andra personer, men sakkunnig ska ha en övergripande kontroll över kvaliteten hos resultaten och de metoder som används.
Den som är angiven som ansvarig tillverkare i läkemedlets godkännande, det vill säga där satscertifierande sakkunnig arbetar, har ett övergripande ansvar för läkemedelssatsen och måste ha avtal med alla anlitade tillverkare i läkemedlets tillverkningskedja, inklusive kontraktslaboratorier. Avtalet bör beskriva vad sakkunnig vid varje kontraktstillverkning har för ansvar.
Tillstånd krävs den 1 januari 2024
Sedan den 1 januari 2024 ska fristående kontraktslaboratorier ha tillstånd för tillverkning. Gör ansökan om tillstånd för tillverkning så som anges på sidorna Tillstånd för att tillverka läkemedel och Tillstånd för prövningsläkemedel.
Observera att ni behöver ansöka om separata tillstånd för tillverkning av läkemedel för människor, läkemedel för djur, prövningsläkemedel för människor samt prövningsläkemedel för djur, om ni gör analyser av all dessa typer av läkemedel. Reglerna för god tillverkningssed för de olika typerna av läkemedel är angivna i flera olika regelverk, som dock är mycket snarlika.
Ansökan är avgiftsbelagd. Enligt 2 kap. 8 § Förordning (2010:1167) om avgifter för den statliga kontrollen av läkemedel ska den som ansöker om tillstånd för tillverkning av läkemedel betala 60 000 kronor per tillverkningsställe. Vid ansökan om tillverkning av flera typer av läkemedel erläggs enbart en avgift. Om kontrollaboratoriet däremot är förlagt till flera olika ställen (olika adresser) ska separata ansökningar göras och avgift erläggas per adress.
Tillståndet är även belagt med årsavgift. Årsavgiften är lika stor som ansökningsavgiften och tas ut per adress som innehar tillstånd enligt 4 kap 2 § samma förordning som ovan.
Har du synpunkter på den här informationen?
Kontakta oss
Enheten för inspektion av industri och sjukvård
Telefon: 018-17 46 00
E-post: registrator@lakemedelsverket.se